Tudta, hogy lehet szűrni az időseket érintő, leggyakoribb vakság rizikófaktorát?

A Korsegély Alapítvány térítésmentes szűrővizsgálatot hirdet szakrendelőnkben.

Paxi szakrendelő 1025. Bp. Csalán u. 31

Újdonság!

Tudta, hogy lehet szűrni az időseket érintő, leggyakoribb vakság rizikófaktorát?

Jöjjön el hozzánk és megtudhatja, hogy retinájában, a sárgafolt sejtjeinek pigment tartalma elegendő tartalékkal bír-e az éleslátáshoz.

A betegség kialakulása késleltethető, ha ezzel az eljárással időben felfedezett pigment veszteségének pótlásába kezd! 

2011. novemberében, szemészeti szakrendelőnkben komputeres pigment sűrűség mérést végzünk.

Vizsgálatot Dr Szalai László szemész szakorvos közreműködésével végezzük.

 

Ennek a vizsgálatnak a jelentőségét az adja, hogy az alkalmazott szoftver- Quantif Eye program- a civilizált társadalmak vaksági statisztikáiban első helyen álló makula degeneráció (sárgafolt sorvadás) fő rizikófaktorát, a sárgafolt pigment sűrűség csökkenését, még a betegség kialakulása előtt képes detektálni.

 

A pigment sűrűség, pontosabban a makuláris optikai pigment sűrűség alacsony szintje, a dohányzás és a makula degeneráció családi előfordulása mellett, a legfőbb rizikófaktora ennek a súlyos látásvesztéssel járó szembetegségnek.

 

A szemészetre az idős betegeket a látászavar, a látótér centrumában észlelt homálylátás, torzlátás viszi, amelyek sok esetben a már kialakult makula degeneráció szimptómái, a sárgafolt pigment sejtjeinek jelentős pusztulásával.

 

Ez a folyamat, sajnos az esetek többségében visszafordíthatatlan: jelentős látásvesztéssel zárul.

 

A betegség kezelésének, leginkább megelőzésének kézenfekvő eszköze azoknak a pigmenteknek a pótlása, amelyekben a retina hiányt szenved: a zeaxanthin és a lutein az a két pigment, amely táplálék kiegészítő készítmények alkotójaként a retina pigment éhségét csillapítja.

 

Az idejében detektált retinális pigment vesztés, lehetőséget teremt a fokozott rizikóval élők számára, hogy a fenti pigmentek pótlásával ezt a folyamatot, a szabadgyökök általi pigment epithel sejtpusztulást késleltessék.

 

A fenti pigment sűrűség mérés a páciensek részéről kevés együttműködést igénylő, gyors vizsgálómódszer a macula degeneráció diagnosztikájában, amit szükség esetén egyéb nem- invazív eljárásokkal (OCT- vizsgálattal) kiegészítve pontos képet adunk a fenyegető macula degenerációról, illetve az azt megelőző állapotról. 

 

 

Bejelentkezés: hétfőtől – péntekig 9.00 – 13.00 óra között.

Telefonszám:394-2032

 

 

 

 

Vámosi András