Folytatódik Budapesten a holokauszt-oktatási szakértők képzése

Az OktaTÁRS-FELLOWship néven a budapesti Holokauszt Emlékközpont 2010 júniusában hirdette meg először nemzetközi holokauszt-oktatási szakértőképzési programját. Idén is elindult a képzés, amelynek első ütemére november 2-7. között került sor.

Forrás: hvg.hu

A programot a Holokauszt Dokumentációs Emlékközpont, a Közép- európai Egyetemmel (CEU) együtt szervezi, partnerként pedig a Washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum (United States Holocaust Memorial Museum) az izraeli Jad Vasem (Yad Vashem) Intézet vesz részt a képzésben.

Az ingyenesen megpályázható program célja a hazai holokauszt-oktatás megújítása és olyan oktatói hálózat létrehozása, amely jelentősen segítheti a holokauszt oktatásának integrálását az általános nevelési folyamatba.

Holokauszt-történészek és oktatási szakértők a program során „multiplikátorokat” képeznek. Azért multiplikátorok ők, mert az itt megszerzett tudást „megsokszorozhatják”, még több embernek tudják továbbadni. A tanfolyamra jelentkezők általában amúgy is képzett oktatók: egyetemen, főiskolákon, gimnáziumokban vagy más iskolákban tanítanak. A múzeumpedagógusok, a tananyagírók és a tanárképzésben dolgozók továbbképzése különösen fontos célja az OktaTárs programnak.

Az OktaTárs révén olyan szakmai rendszert kívánnak létrehozni, amely háttérként szolgálhat a nevelési folyamatba integrált holokauszt-oktatás minőségi javításához és a civil attitűdre, toleranciára való nevelés elősegítéséhez.

Az oktatási programokon kívül az ezen a héten induló képzés során történészek is tartanak előadásokat. Köztük Szita Szabolcs professzor, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója, illetve a Washingtoni Holokauszt Múzeum szakértője, Stephen Feinberg és Schweitzer Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatója. „Elkövetők, kollaboránsok, passzív szemlélők” – erről a Bristoli Egyetem oktatója, Tim Cole, beszél majd. „Bűnbakképzés és a zsidók” – ez pedig Pók Attila, a Történettudományi Intézet igazgatóhelyettesének témája.

A hvg.hu – az amerikai online médiumokhoz hasonlóan, a World Memory Project-hez kapcsolódva – lehetőséget nyújt arra, hogy a magyar holokauszt-túlélők és leszármazottaik megosszák a nyilvánossággal személyes emlékeiket, dokumentumaikat, illetve információikat. Az olvasók privát történetekkel segíthetik, hogy napvilágra kerüljön az igazság egy olyan korszakról, amellyel a magyar társadalom máig nem nézett szembe.