Az az ENSZ főtitkár sem támogatja megbukhat a palesztin terv

Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Kolumbia is kijelentette, hogy tartózkodni fog a palesztin folyamodványról esedékes ENSZ Biztonsági Tanácsának a szavazásán. Az Egyesült Államok pedig már a palesztin tervezet benyújtását megelőzően jelezte: meg fogja vétózni az egyoldalú indítványt, amennyiben erre szükség lesz. Diplomaták szerint borítékolható a palesztin kudarc, az ENSZ főtitkár pedig a G20-as csúcson arra sürgette a palesztinokat, hogy ne erőltessék az ENSZ tagságot, mert az „senkinek sem válik a javára”.

A Palesztin Hatóság várhatóan nem szerzi meg a szükséges támogatást az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), miután több tagállam jelezte, hogy tartózkodni fog a BT szavazáson. A CNN hírcsatorna értesülései szerint Franciaország és Nagy-Britannia az ENSZ tagfelvételi bizottságának csütörtöki, zárt ajtók mögött megtartott egyeztetésén jelezte tartózkodási szándékát. A francia AFP hírügynökség azonban úgy tudja, hogy rajtuk kívül Kolumbia sem fog a palesztin folyamodványról szavazni.

Az ENSZ BT a tervek szerint november 11-én fog összeülni, hogy megvitassa, felvegyék-e a Palesztin Hatóságot a teljes jogú tagállamok közé. Diplomaták közlése szerint azonban azzal, hogy már három állam is jelezte tartózkodási szándékát, a palesztin folyamodvány vélhetően meg fog bukni. Az AFP-nek nyilatkozó diplomaták szerint a jelenlegi állás szerint a palesztinoknak nem lesz meg a minimális kilenc támogató sem – amely ahhoz kell, hogy a BT szavazásra kitűzze az indítványt.

De hozzáteszik, hogy még, ha meg is szereznék a kilenc támogatást, a szavazás akkor is elbukna, ugyanis az Egyesült Államok már számos alkalommal jelezte, hogy élni fog vétójogával az egyoldalú palesztin folyamodvánnyal szemben.

A Palesztin Hatóság külügyi képviselője, Rijád al-Maliki egy csütörtöki sajtótájékoztatón Ramallahban azt mondta: az UNESCO tagfelvételt követően a palesztinok nem tervezik a jelentkezést újabb nemzetközi szervezetekbe, hanem az ENSZ teljes jogú státusának megszerzésére összpontosítanak. Mint mondta, amennyiben a BT előtt lévő folyamodványuk megbukik, addig fognak újra jelentkezni, amíg meg nem szerzik a teljes jogú státust. Hozzátette – az eddigi hírekkel ellentétben – nem fordulnak a Közgyűléshez. „Nem szeretnénk az áldozatos munka után megelégedni az ENSZ megfigyelői státussal. Nem fogadunk el kevesebbet annál, mint amit megérdemlünk: egy teljes jogú államot” – idézte al-Malikit a palesztin Ma’an hírügynökség.

Csütörtökön Ban Kimun ENSZ főtitkár a világ iparosodott országainak G20-as csúcstalálkozóján arra figyelmeztetett, hogy a palesztinoknak nem kellene erőltetniük a teljes jogú tagságot az ENSZ-ben. Mint mondta, a Palesztin Hatóságot felvették a UNESCO-ba, és elégedettnek kellene lenniük ezzel az eredménnyel. Az ENSZ főtitkár szerint „minden, ami ennél többet tervez, nem lesz javára sem a palesztinoknak, sem másoknak”. Ban Kimun ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy már az UNESCO döntés miatt is komoly pénzügyi szankciók érték a szervezetet – miután az Egyesült Államok, Kanada és Izrael is kihátrált annak támogatása mögül, amely így elvesztette költségvetésének 30 százalékát. Ban Kimun hozzátette: azóta egyetlen egy ország sem jelentkezett, hogy betöltse a hiányt, ezzel pedig az Egyesült Államok ismét bebizonyította, hogy mennyire fontos a támogatása a nemzetközi szervezet számára.

ML – atv.hu / CNN / Arutz Sheva/BreuerPress.com/