Lázár: Húsz év rezsijét kell rendbe tenni

Az  egyszerűsített vállalkozói adónak (eva) maradnia kell, mert ez egy népszerű, a társadalom által támogatott, jól bevált adó – jelentette ki Lázár János az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán. A fidesz frakcióvezetője emellett beszélt az egykulcsos adórendszerről, valamint a választókerületi észrevételek fontosságáról is.

November 7-én szeretnénk dönteni minden adótörvényt érintő módosító indítványról – hangsúlyozta Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, a frakcióban Hajdúszoboszlón elsöprő többségben volt az az álláspont, hogy az egyszerűsített vállalkozói adónak (eva) maradnia kell, mert ez egy népszerű, a „társadalom által támogatott, jól bevált adó”. A politikus ugyanakkor megjegyezte: szólnak érvek az adó megszüntetése mellett is, mégis – mint mondta – sokkal több pozitív hatása van.

„A Fidesz-frakció úgy működik az utóbbi másfél évben, hogy a képviselőtársaimnak joguk és lehetőségük, sőt meggyőződésem szerint kötelességük a választókörzetekben vagy a választók által képviselt csoportokban felmerülő módosító indítványokat, elképzeléseket becsatornázzanak” – hangsúlyozta Lázár János. Hozzátette: a választókerületi észrevételekre nagy szükség van.

Lázár János az ATV Egyenes beszéd című műsorában

<script type=”text/javascript” src=”www.fidesz.hu/videoembed/fihuembed.php?Meret=1&Media=12246&Width=300&Height=225″></script>

 

Úgy fogalmazott, az adórendszer súlyos kérdés, „és az ember próbálja úgy megtalálni az egészséges hangsúlyokat, hogy azt terhelje, aki terhelhető, és próbálja mentesíteni azokat, akik kevésbé terhelhetők”.

Mint mondta, a frakciónak már van egy döntése, amely szerint a költségvetés szabályozási elveit elfogadják. Én annak vagyok a híve ugyanakkor, hogy az elfogadás pillanatáig nyitva kell tartani a mozgásteret, főleg olyan nemzetközi gazdasági környezetben, amelyben óráról órára változik a helyzet – szögezte le Lázár János.

500 milliárd a családoknál maradt

Lázár János hangsúlyozta, hogy a Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium húsz év után először 300 milliárd forintos tartalékot épített be a költségvetési javaslatba. Hozzátette: a nemzetgazdasági tárca vezetője az árfolyamkockázatra is feladatot irányzott elő, illetve megnevezett összegeket, melyek mozgósíthatók, ha az árfolyamkockázat realizálódik.

Az egykulcsos személyi jövedelemadóval (szja) kapcsolatos felvetésre a frakcióvezető kifejtette: a svájci frank erősödése miatt – az adókulcsok egységesítése nélkül -, ma az egymillió devizaadósból 900 ezer nem lenne képes fizetni törlesztőrészleteit. Hozzáfűzte: a költségvetésből így kieső 500 milliárd forint a családoknál maradt, és a fedezete maradt a devizahitel törlesztésének. Vizsgálataink alapján az első évben az egykulcsos szja nyertesei és a devizahitelesek két egymást fedő halmazt képeznek – mutatott rá a politikus. Magyarázatképp hozzátette: ennek az ötszázmilliárdnak a nagy része arra ment el, hogy az emberek a devizahitelből eredő árfolyamkockázatot kiküszöböljék. „Ha mi ezt nem lépjük meg, akkor más eszközökkel kellett volna beavatkozni”- szögezte le Lázár János.

Világos üzenetet kell küldeni a társadalom számára: aki dolgozik, annak többet is kell keresnie, erről szól az egykulcsos szja – emelte ki a politikus.

Az egykulcsos szja bevezetésének elvi okai vannak első sorban – mondta Lázár, magyarázatképp hozzátéve: a munkát terhelő adónak mindenképp kisebbnek kell lennie, mint a fogyasztást terhelő adónak.

2010-ben a csőd szélén volt az ország

Az egykulcsos adórendszernek van értelme, és széles társadalmi csoportok – akik gyereket nevelnek, aktív munkavállalók – mondhatják azt, hogy jobban járnak – fűzte hozzá Lázár János.

Mint mondta, a kormány azon dolgozik, hogy miközben stabil pénzügyi helyzetet igyekszik teremteni, próbál változtatni is egyszerre. Úgy fogalmazott, minden normálisan működő kormány célja, hogy jobban éljen a társadalom, jobb legyen az élet, jobban működjenek a közszolgáltatások. A fideszes politikus emlékeztetett: 2010-ben a csőd szélén volt az ország. Húsz év rezsijét próbáljuk meg rendbe hozni – tette hozzá Lázár János.

„Azt gondolom, hogy a mezőgazdaságban szereplő nyerteseknek a közteherviselésbe való bevonását meg kell fontolni: arra gondolok, hogy akik termőföldet használnak, és az elmúlt évben nyertesek voltak, azoknak a helyi adóteher kialakításuk reális lehetőség” – reagált Lázár János arra kérdésre válaszolva, hogy tervezi-e újabb adó bevezetését Hódmezővásárhelyen. Ők az elmúlt húsz évben még soha nem fizettek helyi adót – húzta alá a Fidesz frakcióvezetője.