Izrael egyelőre nem ad kemény választ

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök leszögezte: Izrael „keményen és határozottan” lép fel azokkal szemben, akik fenyegetik a biztonságát.

Az izraeli kormány felhatalmazta a hadsereget, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a Gázai övezetből kiinduló rakétatámadások megakadályozása végett, beleértve egy szárazföldi hadművelet lehetőségét is – jelentették be kedden Jeruzsálemben.

A kormány határozata nem adott utasítást harckocsik bevetésére a palesztinok lakta földsávban, s ez egyelőre nem is valószínű. Az elmúlt 24 órában ugyanis gyakorlatilag leállt a rakétatűz a Gázai övezet irányából. A felhatalmazás a palesztin támadások súlyosságával arányos válaszlépésre szól, vagyis egy szárazföldi offenzívára csak erőteljes palesztin támadás esetén lehet számítani – közölte a kormány illetékese.

Eközben Egyiptom azon fáradozik, hogy tűzszünetre bírja rá az izraeli és a palesztin felet. A kairói diplomáciának sikerült elérnie Jeruzsálemben, hogy Izrael egyelőre nem ad kemény választ az eddigi palesztin rakétákra. Ezzel párhuzamosan egyiptomi diplomaták erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy rávegyék a palesztin szélsőségeseket a támadások leállítására.

A hosszú ideje viszonylag békés izraeli-palesztin helyzet a múlt hét végén vált robbanékonnyá, amikor az Iszlám Dzsihád nevű radikális szervezet számos rakétát lőtt ki izraeli területre, amire Izrael légicsapásokkal válaszolt. Az akciókban egy izraeli és tíz palesztin meghalt.