Törvény rendezheti a hadisírok ügyét

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet az a törvénytervezet, amely rendezi háborúkban elesett magyar katonák sírjainak helyzetét – nyilatkozta az InfoRádiónak Hende Csaba honvédelmi miniszter. Jelenleg ugyanis a Magyarországon elesett magyar katonák hadisírjainak gondozásáról semmilyen szabály sincs, ugyanakkor a külföldi katonák sírjaival kapcsolatban nemzetközi egyezmények és törvények is születtek. A Honvédelmi Minisztérium több megemlékezést tart a halottak napja alkalmából.

Abszurd a háborúkban elesett magyar katonák sírjainak kérdése – mondta az InfoRádiónak a honvédelmi miniszter. Hende Csaba kiemelte: amíg a magyar földön elesett külföldi katonák sírjai esetében nemzetközi szerződések és magyar jogszabály garantálja, hogy megadják az illő tisztelet, a magyar hősi sírok ügye teljesen rendezetlen.

A tárcavezető másfél éve hadisírgondozó szervezetet hozott létre a minisztériumon belül, és a parlament hamarosan megtárgyalhatja a hadisírokra vonatkozó törvényi szabályozást, ami megnyugtatóan rendezi a kérdést – fejtette ki.

Hende Csaba emlékeztetett, hogy csütörtökön kegyeleti gyertyagyújtást tartottak az elhunyt magyar és külföldi katonák, valamint a forradalmak és szabadságharcok mártírjai emlékére a budai Várban, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán. Kedden Sátoraljaújhelyen lesz megemlékezés, szerdán pedig Budakeszin a felújított emlékmű újjászentelését tartják.