A törökökön Izrael is segítene

 De ez nem jelenti a török-izraeli viszony hirtelen javulását, ha Tel-Aviv humanitárius segítséget nyújt a török földrengés áldozatainak – bizonygatják izraeli politikusok. Ankara néhány napos elutasítás után jelezte, elfogadja a külföldi felajánlásokat.

Bár Ankara közvetlenül a vasárnapi 7,2-es erősségű földrengés után még elutasította a külföldi segítséget, a válságkezelés hiányosságai miatti belföldi felzúdulás nyomán beadta a derekát, és a a nemzetközi közösséghez fordult. Izrael jelezte, hogy előregyártott házakat szállítana repülőgéppel, és később akár hajóval is a több ezer, fedél nélkül maradt embernek. A természeti katasztrófa nyomán a kelet-törökországi Van tartomány térségében több mint 2000 ház dőlt össze. Eddig 431 halálos áldozatról tudnak a hatóságok, akiket a török ellenzék és a földönfutóvá lett áldozatok is bírálnak. Ez utóóbbiak közül sokan már harmadik éjszakát vészelik át a szabad ég alatt, fagypont alatti hidegben.

– Minden segítséget megadunk, de a politikai-diplomácia kapcsolatokat és a természeti katasztrófát külön kell kezelni – hangoztatta Avigdor Lieberman külügyminiszter az izraeli katonai rádiónak. Elemzők emlékeztetnek, hogy Ankara és Tel-Aviv stratégiai partnerségét többek között az 1999-es törökországi földrengés áldozatainak nyújtott segítség pecsételte meg, ám a kétoldalú kapcsolatok azóta ismét mélypontra kerültek. Ennek hátterében részben a tavalyi flotilla incidens áll, amelyben kilenc török aktivista vesztette éltét, részben a török kormány arab-barát pozícióváltása a térségben.