Fesztiváldíjas és kultfilmek az Izraeli Filmhéten

Fesztiváldíjas és kultfilmek az Izraeli Filmhéten

A közelmúlt fesztiváldíjas produkcióiból és korábbi, már kultfilmmé vált alkotásokból láthat válogatást a csütörtökön kezdődő Izraeli Filmhét közönsége a fővárosi Puskin moziban.
 
HR menedzser
 
Az izraeli filmművészetet bemutató program 15. alkalommal jelentkezik Budapesten. A filmhét ezúttal október 27. és november 1. között zajlik a Puskin moziban az izraeli nagykövetség támogatásával.
A hatnapos vetítéssorozatban 12 produkciót tűznek műsorra. A legfrissebb munkák között látható A HR menedzser című film, amely Izrael hivatalos nevezése a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára. Eran Rikli drámájában egy pékség humánerőforrás menedzsere kapja a feladatot, hogy a cég egy alkalmazottjának, egy román nőnek a holttestét hazaszállítsa. Az út megpróbáltatásai rádöbbentik a menedzsert, hogy változtatnia kell korábbi életén.
A filmhét első napján vetítik a Nyelvi finomságok című produkciót, amely tavaly a legjobb játékfilm díját kapta a Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon, továbbá díjazták a Tokiói Filmfesztiválon, és az Asia Pacific Screen Awardson a legjobb forgatókönyvért járó elismerésben részesült. A hatvanas években játszódó filmben egy Izraelben nevelkedő fiú történetén keresztül követhetjük nyomon, mi történik, ha a nyelv szabályai felborulnak vagy feledésbe merülnek, illetve milyen következményei vannak, ha a nyelvet beszélőknek más az anyanyelvük.
A házasságközvetítő
 
A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál tavalyi díjazottja A házasságközvetítő című produkció. Avi Nesher érzelmektől fűtött rendezése holokauszt-túlélők útkeresését és egy kamasz fiú felnőtté válásának történetét meséli el a hatvanas évek díszletei között.
Kishont Ferenc (Efrajim Kishont) munkái közül a kultsztár, Topol főszereplésével az Ervinka és a Szallah Sabati című filmeket vetítik a Puskinban. A kisember és a bürokrácia konfliktusát ábrázoló Ervinka című vígjátékot a világhírű magyar származású művész írta és rendezte 1967-ben. A pár évvel korábban született Szallah Sabatival Kishont a bevándorlókról rajzolt szatirikus képet.
A tavalyi filmhét nyitófilmjét, A méret a lényeg című vígjátékot ismét megtekintheti közönség. Saron Majmon és Erez Tadmor alkotásában négy túlsúlyos férfi hagy fel a fogyókúrával a szumó kedvéért.
Vasárnap tűzik műsorra A nagyi hadművelet című vígjátékot, amely 1999-ben elnyerte az Izraeli Filmakadémia díját. A katonaságot és a kibucéletet kifigurázó szatíra az elmúlt több mint egy évtizedben valódi kultfilmmé vált Izraelben.
Ugyancsak a vasárnapi vetítések között szerepel a Kis hőseink című kalandfilm, a 2007-ben Zlínben megrendezett Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Filmfesztiválon első díjjal jutalmazott alkotás. A filmben négy gyerek vág neki a Negev-sivatagnak. A megpróbáltatások összekovácsolják őket, és nemcsak egymást ismerik meg, hanem a körülöttük lévő világot is.
 

F:kultura.hu