A palesztinokat semmivel nem tudják eltéríteni tervüktől

Clinton lebeszélné Abbászt az ENSZ-ről?

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden telefonon beszélt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és arra kérte, hogy együtt próbálják meg elkerülni az esetleges „negatív végkifejletet” az ENSZ-ben – közölte Clinton szóvivője, utalva arra, hogy a palesztinok el akarják ismertetni államiságukat a világszervezetben.

A szavazás a palesztin államiságról szeptember 20-án volna a közgyűlésben. Abbász szerdán fogadja David Hale-t, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottját. Clinton arra kérte Abbászt, hogy a vele való megbeszélésen legyen „nyitott” az Egyesült Államok javaslataira.

Victoria Nuland, Clinton szóvivője néhány órával korábban közölte: az Obama-kormány hatalmas diplomáciai kampányt indított azzal a céllal, hogy lebeszélje partnereit a palesztin terv jóváhagyásáról. Mint mondta, az Egyesült Államok ezúttal sokkal több országgal tárgyal a közel-keleti béke kérdéséről, mint szokott általában.

Több olyan van ezen országok között, amely nem szokott véleményt nyilvánítani ebben a kérdésben, de most megpróbálják rávenni, hogy tegye ezt meg a közgyűlésben. Céljuk, hogy az izraeliek és a palesztinok visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz még a közgyűlés összeülése előtt – mondta a szóvivő.

Jasszer Abed Rabbo, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egyik vezetője szerint Hale egy utolsó kísérletet tesz az Egyesült Államok nevében arra, hogy „mentse, ami menthető”. Rabbo közölte kedden újságírókkal: arra számít, hogy Hale „fenyegetésekkel áll majd elő, kezdve a palesztinokkal szembeni pénzügyi bojkottal, odáig, hogy különböző intézkedéseket hoznak a palesztinok ENSZ-képviselete ellen”.

De a palesztinokat semmivel nem tudják eltéríteni tervüktől – tette hozzá