Kadhafi Algériába menekülhetett ?!

Líbiában kormánykatonák gyermekfoglyokat erőszakoltak meg, a felkelők pedig külföldi zsoldosokat tartottak fogva, és szintén gyerekeket bántalmaztak – állapította meg az Amnesty International. Kadhafinak állítólag sikerült kijutnia az országból.

Hat páncélozott Mercedesből álló gépkocsikonvoj kelt át a határon Líbiából Algériába – jelentette szombaton a líbiai felkelőkre hivatkozva a MENA egyiptomi hírügynökség. Az értesülést – amely azt sejteti, hogy Moammer Kadhafi elűzött líbiai vezető és fiai elmenekültek Líbiából – egyelőre nem erősítették meg független forrásból.

„Feltételezzük, hogy az autókban magas rangú líbiai tisztségviselők ültek, lehet, hogy Kadhafi és fiai” – idézte az egyiptomi hírügynökség a líbiai felkelők egy neve elhallgatását kérő képviselőjét. Az illető a felkelők katonai tanácsának tagja a Líbiai nyugati részén. A beszámoló szerint a konvoj péntek délelőtt kelt át a határon az oázisnál egy olyan sivatagi nomád katonai alakulat parancsnokának a kíséretében, amely Kadhafi irányítása alatt állt.

Egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú algériai hivatalnok szerint kevéssé valószínű, hogy Líbiából Algériába ment át egy autókonvoj és benne a szökésben lévő Kadhafi. A líbiai Gadamesz oázisvárossal egy magasságban lévő Debdeb algériai határtelepülés nyitva áll, de egy olyan autókonvojt, mint amilyenről a hírközlő szervek beszélnek, észrevettek volna, állítja a forrás.

A Líbiát majdnem 42 éven át irányító ezredest azóta nem találják, hogy a felkelők hat napja bevonultak Tripoliba, és elfoglalták a város nagy részét. Algéria – amely egyszer sem követelte nyilvánosan, hogy Kadhafi távozzon a hatalomból – a héten közölte: nem ismeri el a líbiai felkelők vezető testületét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) a szomszédos ország legitim képviselőjének, amíg az új vezetés határozottan nem kötelezi el magát amellett, hogy felveszi a harcot az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattal Észak-Afrikában.

Már nem tudják lőni a repteret

A felkelők közben megszerezték az irányítást egy Qasr Ben Gasher nevű falu fölött, amely Tripolitól néhány kilométerre fekszik. A település elfoglalása azért volt fontos számukra, mert Kadhafi erői innét lőtték rakétákkal a lázadókat, hogy vissza tudják szerezni a Tripoliban található repülőtér fölötti irányítást.

Péntek késő éjjel azonban az ezredest támogató erők elmenekültek a településről, így a lázadók elfoglalhatták azt. A faluval együtt a kezükre került egy farm is, mely Kadhafi fiáé, Khamisé volt.

Kadhafi hívei is távoznak

A Kadhafihoz lojális erők menekülését alátámasztják az MTI Hírcentrum munkatársai által tapasztaltak is, ugyanis számos civilt láttak a Líbiát és Tunéziát elválasztó határon át elmenekülni az országból. A két országot elválasztó határon jelentős torlódás volt Tunézia felé, amikor a Hírcentrum munkatársai ott jártak. A helyszínen egy neve elhallgatását kérő helyi ENSZ-alkalmazott arról tájékoztatott, hogy a „kadhafista civilek” menekülnek az országból. Hozzátette, elsősorban azok hagyják el szülőhazájukat, akiknek van pénze újrakezdeni az életet a szomszédos államban.

Ugyanakkor a tudósítók Tripoliba tartva, de még az európai repülőtereken sok olyan emberrel találkoztak, akik a forradalom sikeréről értesülve, hazaindultak egykor elhagyott otthonaikba. Egy magát csak Mohammednek nevező orvos még pénteken Tuniszban, Tunézia fővárosában az MTI Hírcentrum tudósítóinak azt mondta, hogy azt hallotta, egészségügyi szakemberekre, főleg orvosokra van szükség Tripoliban, ezért szabadságot vett ki és két hétre visszatért Olaszországból Líbiába.

Menekítenek a magyarok

Közben hajókkal menekítik a külföldieket – köztük egy magyar állampolgárt – Tripoliból, Líbia fővárosából; a mentőakciót a városban szinte egyedüliként működő külképviselet, a magyar nagykövetség koordinálja. Galli László tripoli főkonzul azt mondta, hogy Máltáról küldenek két hajót, amelyekkel az első napon ötven, míg a második napon hatvan külföldi állampolgárt tudnak kimenekíteni a líbiai fővárosból.

A diplomata szerint a távozók között amerikai, belga, brit, francia, ukrán és orosz állampolgárok vannak. Megerősítette, hogy egy magyar állampolgár is van közöttük. A főkonzul kérdésre elmondta azt is, hogy még mindig nem állt helyre a vízszolgáltatás Tripoliban, amit azért állítottak le, mert elterjedt, hogy megmérgezték a vizet.

A britek bombáznak

Brit harci repülőgépek katonai célpontokat támadtak pénteken Szirt líbiai kikötővárosban, ahol Moammer Kadhafi csapatai még erős védelmi állásokat tartanak. A londoni védelmi minisztérium szerint precíziós irányított rakétákkal lőttek egy főhadiszállást, ahol egy nagy bunker van. Az utóbbira Storm Shadow típusú robotrepülőgépeket irányítottak. A Tornado vadászbombázók a kelet-angliai Norfolkból szálltak fel a bevetésre. Más NATO-gépek felfegyverzett gépjárműveket támadtak a város térségében. Szirt Kadhafi szülővárosa, Tripolitól 400 kilométerre keletre fekszik. A minisztérium szerint a tunéziai határ térségében megsemmisítették Kadhafiék néhány még megmaradt nagy hatótávolságú légvédelmi rakétáját is.

Szirtnél a felkelők a vérontás megelőzése érdekében tárgyalásokkal próbálkoztak a színfalak mögött. A NATO ezzel párhuzamos légicsapásai azonban arra utalnak, hogy a szövetség kész megnyitni előttük az utat a hevesen védekező város felé. Liam Fox brit védelmi miniszter szerint Kadhafi rendszere Szirtben „még mindig háborút folytat Líbia népe ellen”. A NATO folytatja támadásait, s „a rendszernek el kell ismernie, hogy a játéknak vége” – mondta.

Kadhafiék még ágyúzzák Tripolit

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű haderő ágyúzta pénteken a líbiai főváros, Tripoli repülőterét, legalább egy repülőgép kigyulladt – jelentette a dubaji székhelyű al-Arabíja hírtelevízió. A tv értesülése szerint a repülőtér környékén lőtték egymást a felkelők és Kadhafi csapatai. A NATO légicsapást mért a katonákra.

Harcokat jelentettek pénteken a nyugati országrészből, ahol a kadhafista erők bekerítették a már felszabadított Zuára várost, és rakétákkal, aknavetőkkel lövik. A védők segítséget kértek. Zuára a Tripolit Tunéziával összekötő úton fekszik. Ha elesik, megnyílik a menekülés útja a még Kadhafiék kezén lévő Rasz Dzsdir határátkelő felé. Nyugaton ez lesz az utolsó nagy csata – mondták a felkelők.

Gyerekeket erőszakoltak

A Moammer Kadhafihoz hű líbiai fegyveresek gyermekfoglyokat erőszakoltak meg, a felkelők pedig külföldi zsoldosokat tartottak fogva, és szintén gyerekeket bántalmaztak a fél éve tartó polgárháborúban – állapította meg az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet, amely pénteken mindkét oldalt tisztességes bánásmódra szólította fel a foglyaikkal kapcsolatban.

A londoni központú szervezet líbiai küldöttsége szemtanúk és túlélők beszámolói alapján fogalmazta meg aggályait. Bár a felkelők ígéretet tettek arra, hogy nem fogják megismételni a Kadhafi-rezsim emberi jogi visszaéléseit, az Amnesty International (AI) több ilyen jellegű súlyos ügyet is felderített.
Egy név nélkül nyilatkozó fiú, aki önkéntesként jelentkezett Kadhafi fegyveresei közé, az AI-nek elmondta, hogy miután a NATO-bombázások miatt elmenekült egy összecsapás helyszínéről, hátrahagyva a fegyverét, a lázadók elfogták és közvetlen közelről térden lőtték. „A földre estem, de ők tovább ütötték az arcom és a testem a fegyverük tusával” – mesélte a fiú.

Az AI megfigyelői egy börtönnek használt iskolában is jártak, ahol a felkelők 125 embert tartottak fogva egy olyan kicsi teremben, hogy a raboknak még mozogni vagy nyújtózkodni sem volt terük. Noha a felkelők azt állították, a foglyok kadhafista zsoldosok, többükről kiderült, hogy valójában Fekete-Afrikából érkezett vendégmunkások, akiket a munkahelyükön, a bőrszínük miatt tartóztattak le.

A vizsgálóbizottság birtokába jutott információk arra is bizonyítékul szolgálnak, hogy Tripoli hírhedt börtönében, az Abu Szalimban több nemi erőszak is történt, amikor a fegyintézet a Kadhafi-párti erők irányítása alatt állt. Két fiú azt mondta a cellatársainak, hogy egy őr többször is megerőszakolta őket. Más fogvatartottak arról meséltek, hogy az őrök husángokkal és gumibotokkal ütlegelték őket.

Horror a kórházban

Egy BBC tudósító közben beszámolt az Abu Szalim kórházban uralkodó horrorisztikus állapotokról. A riporter férfiak, nők és gyermekek rothadó holttestét látta a kórházban, ahonnan az orvosok és ápolók azt követően menekültek el, hogy kitörtek volna az összecsapások a felkelők és Kadhafi csapatai között. A helyi lakók közül többen a rezsimet vádolták a kórházban lévők meggyilkolásával, de egyelőre nem egyértelmű, hogy miként haltak meg az áldozatok.

Aggódik az ENSZ

Közben az ENSZ felszólította a líbiai konfliktus minden résztvevőjét, hogy fékezzék meg az erőszakot és a bosszút. A nemzetközi szervezet azután tette közzé felhívását, hogy kiderült, mind a lázadók, mind Kadhafi csapatai brutális gyilkosságokat követtek el.

„A nemzetek közössége fontolóra veheti egy nemzetközi rendőri erő kivezénylését Líbiába a rend helyreállításának érdekében, ha az új kormány biztonsági segítséget kér” – közölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken, miután videókonferencián tanácskozott az Európai Unió, az Afrikai Unió, az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete magas rangú képviselőivel.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón a világszervezet vezetője elmondta: mindenki egyetértett abban, hogy a válság új és döntő szakaszba érkezett. „Líbia hatalmas kihívásokkal szembesül, sürgősen véget kell vetni az erőszaknak, helyre kell állítani a rendet és a stabilitás”t – fejtette ki a dél-koreai politikus.

Az üzemanyag, az élelmiszerek és a gyógyszerek hiánya mellett Ban Ki Mun súlyos problémának tartja, hogy rengeteg kézifegyver halmozódott fel a lakosságnál, s ezeket mielőbb be kell gyűjteni. Jelezte, hogy a Biztonsági Tanácsnak hamarosan javaslatot tesz arra, hogy küldjenek szakértőket Líbiába a helyzet értékelésére.

Az Afrikai Unió nemet mondott a felkelőkre

Az Afrikai Unió nem ismerte el a líbiai felkelők politikai szervét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, mert a katonai helyzetet túl ingatagnak ítéli. Az 54 országot tömörítő Afrikai Unió békefenntartó műveletekkel foglalkozó testülete, a Béke és Biztonsági Tanács pénteken Addisz-Abebában tartott csúcsértekezletet, hogy áttekintse a líbiai helyzetet.

A tanácskozáson elfogadott zárónyilatkozatban az Afrikai Unió olyan átmeneti kormány létrehozására szólított fel, amelyben minden érdekelt fél helyet kap. Ugyanakkor gondosan ügyeltek arra, hogy a szövegben ne említsék meg se az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, se Moammer Kadhafi líbiai vezetőt és rendszerét. Jacob Zuma dél-afrikai elnök kijelentette, hogy Líbiában még harcok folynak, a helyzet kimenetele megjósolhatatlan, így „nincs kit elismerni legitim kormánynak”.

Az afrikai országok közül eddig tucatnyi ismerte el az ÁNT-t a líbiai nép legitim képviselőjének, köztük Etiópia, Csád, Burkina Faso, Nigéria, Szenegál, Gambia és Ruanda. Zuma szerint ezek az országok önállóan döntöttek, ugyanakkor a pénteki tanácskozáson minden jelenlevő felsorakozott az Afrikai Unió álláspontja mögé.

Magyarország segítene az újjáépítésben

Magyarország bejelentette, hogy kész részt venni Líbia újjáépítésében, egy szabad, szuverén és demokratikus ország megteremtésében. Martonyi János külügyminiszter a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnökéhez intézett levelében üdvözletét fejezte ki Musztafa Abdul-Dzsalílnak abból az alkalomból, hogy az „ÁNT felszabadította az észak-afrikai országot a diktatúra alól” – tájékoztatta a tárca pénteken az MTI-t. A miniszter a levélben megerősítette, hogy Magyarország az ÁNT-t ismeri el a líbiai nép törvényes képviselőjének. Budapest már korábban felvette a kapcsolatot a szervezettel, külügyminiszteri különmegbízott által, aki Martonyi János levelét személyesen adja át Abdul-Dzsalíl elnöknek – közölte a tárca.

Hatalmas élelmiszer-, és üzemanyagkészlet

A Reuters jelentése szerint Musztafa Abdel-Dzsalil, a Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy hatalmas élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyagkészletre, Kadhafi titkos tartalékaira bukkantak. Állítása szerint ez egy, a kétmilliós Tripolinál kétszer nagyobb város ellátására is elég lenne, így véget vethetnek annak a hiánynak, amely a felkelés kezdete óta sújtja az országot- írja a nol.hu. Egyébként a Reuters csütörtökön arról számolt be, hogy a lázadók körülvettek egy tíz épületből álló tömböt Tripoliban, azt feltételezve, hogy Kadhafi, de legalább valamelyik fia ott bujkál.