Egyesült Államok hevesen ellenzi a palesztin tervet

Elbukhatják az amerikai támogatást az ENSZ-elismeréssel a palesztinok

 

Az Egyesült Államok azzal fenyegette meg a Palesztin Hatóságot, hogy megvonja tőle több százmillió dolláros évi támogatását, ha állami elismerését kéri az ENSZ-ben – mondta pénteken egy palesztin diplomata.

Száeb Erakat főtárgyaló szerint erről Daniel Rubinstein jeruzsálemi amerikai főkonzul tájékoztatta őt. Azt mondta neki, hogy Washington „büntető intézkedéseket” hoz, ha a palesztinok a terveiknek megfelelően beterjesztik kérésüket az ENSZ-ben. Ennek időpontja szeptember 23-a lehet, amikor Mahmúd Abbász palesztin elnök felszólal a Közgyűlésben.

Erakat szerint Rubinstein figyelmeztette, hogy ebben az esetben az amerikai kongresszus nem fogja továbbra is megítélni számukra az évi 470 millió dolláros támogatást. A főkonzulátus egyelőre nem kommentálta Erakat állítását. Izrael és az Egyesült Államok hevesen ellenzi a palesztin tervet, és ragaszkodik ahhoz, hogy a jelenleg korlátozott autonómiát élvező terület csak tárgyalásos úton válhasson állammá.

Egy másik palesztin diplomata, Nabil Saat pénteken Moszkvában bejelentette, hogy már 123-nál tart a palesztin államot elismerő országok száma, miután csütörtökön Salvador is csatlakozott a csoporthoz. Pénteken ehhez még hozzájött az ugyanilyen értelmű hondurasi bejelentés. AZ ENSZ-közgyűlésben a kétharmados többséghez csaknem 140 szavazat kell, de Nabil Saat szerint ezt elérni már nem okoz gondot.