A gazdaság lassabban növekszik, mint ahogy reméltük

Megszólalt a Fed elnöke, 232 forintig zuhant a svájci frank

A gazdaság lassabban növekszik, mint ahogy reméltük – mondta Ben Bernanke a jegybankárok minden évben megrendezésre kerülő Jackson Hole-i konferenciáján. Arról viszont nem esett szó, hogy a kilátások további romlása esetén milyen egyéb lehetőségei vannak a Fednek. Erről a szeptemberi kamatmeghatározó ülésen döntenek majd a jegybankárok, ami a tervezettel ellentétben nem egy, hanem kétnapos lesz. A jegybankelnök beszédét követően erősödött a forint a svájci frankkal szemben, a korábbi, közel 240-es magaslatok után egészen 232-ig csökkent az árfolyam.
Az elmúlt négy év megpróbáltatásai ellenére az amerikai gazdaság növekedési fundamentumai változatlanok – hangsúlyozta Ben Bernanke beszédének elején. Valószínűleg időbe telik majd, de bízhatunk benne, hogy vissza tudunk térni azokhoz a növekedési és foglalkoztatottsági szintekhez, amelyek ezeket a fundamentumokat tükrözik – írja a Portfolio.

A gazdasági döntéshozók első számú feladata jelenleg a gazdaság élénkítése, mégpedig úgy, hogy a gazdaság hosszú távú növekedési potenciája ne sérüljön – mondta Bernanke.

A bevezető után Bernanke ismertette az aktuális gazdasági helyzetképet, és a kilátásokról beszélt. A pénzügyi szektorban, és az iparban tapasztalt kedvező fejlemények, a beruházási aktivitás élénkülése, és a háztartások megtakarítási hajlandóságának emelkedése ellenére a gazdaság közel sem olyan jól teljesít, mint ahogy reméltük – mondta. A recesszió súlyosabb volt, mint hittük, a kilábalás pedig lassabb – tette hozzá.

Bernanke szavai alapján teljesen egyértelmű, hogy a Fed komolyan aggódik a kilátások miatt. „A növekedés többnyire nem volt kellően gyorsa ahhoz, hogy a munkanélküliség tartósan csökkenni tudjon”.

A kedvezőtlen fejlemények hátterében persze ott voltak az olyan átmeneti tényezők, mint a nyersanyagárak emelkedése, vagy a márciusi japán földrengés. „Az említett hatások eltűnésével azonban a második félévben növekedés várható”.

Ben Bernanke a tavalyi beszéddel ellentétben ezúttal nem ismertette, hogy milyen további lehetőségei vannak a Fednek, ami csalódást okozott, hiszen a piaci szereplők és a szakértők többsége erre mindenképpen számított – ha még arra nem is, hogy az opciók között szerepeljenek az állampapír-vásárlások. Majd elmondta: a Nyíltpiaci Bizottság augusztusban már tárgyalta ezeket a lehetőségeket, de szeptemberben is fogja, így az eredetileg egynaposra tervezett ülés (szeptember 20.) kétnapos lesz (szeptember 20-21.).

Tehát sem állampapír-vásárlásokról, sem a jegybanki portfólió szerkezeti átalakításáról, sem a tartalékráta csökkentéséről, sem az inflációs cél megemeléséről nem esett szó – amit egyébként a tavalyi beszédben hosszasan taglalt.

Jelentősen gyengült a svájci frank

Röviddel 19 óra előtt 232 forint alatt jegyezték a frankot a devizapiacon. Legutóbb július végén volt 232 forint alatt a frank. Péntek reggel 238,84 forinton jegyezték, és ezen a szinten volt egészen délután 16 óráig, aztán rövid idő alatt jelentősen gyengült. Kereskedők szerint az árfolyamokat svájci kereskedelmi bankoktól várható, a frank vonzerejének csökkenésével járó intézkedésekről szóló piaci pletykák mozgatták, Ben Bernanke Fed-elnök beszéde pedig nem befolyásolta lényegesen a devizapiaci folyamatokat.

A frank árfolyama a forinttal szemben egészen 231,64 forintig süllyedt, majd 19 óra után felemelkedett a 232,50 forint körüli szintre. A frank azonban így is csaknem 8 forinttal olcsóbb, mint a hét elején, amikor 240 forint körül jegyezték.

Az euró péntek este 272,00 forint volt. Reggel 272,34 forint volt az euró, előző este pedig 272,14 forint. Az euró jegyzése a hét elejéhez képest sem változott számottevően, hétfő este 272,85 forint volt egy euró.

Az amerikai dollárt 187,85 forinton jegyezték péntek este, a reggeli 188,73 és az előző esti 189,34 forint után. Az euróéhoz hasonlóan a dollár forintárfolyama sem változott lényegesen a héten, hétfő este is 188-189 forint körül voltak a jegyzések.

A japán jen 2,4500 forinton állt péntek este a nemzetközi bankközi devizapiacon. Péntek reggel 2,4507 forint, csütörtök este 2,4512 forint volt egy jen, a forint így árnyalatnyit erősödött a jennel szemben a hét eleji 2,4700 forint körüli árfolyamhoz képest.

Portfolio / MTI/atv.hu/breuerpress.com