Strauss-Kahn indulhat az elnökválasztáson?!

A manhattani körzeti ügyészi hivatal kérte az illetékes bírót, hogy minden vádat ejtsen a volt IMF-vezér ellen, mivel komoly kétségei vannak a szobalány szavahihetőségét illetően. DSK-t még ellenfelei is visszavárják a francia politikai életbe.

A manhattani körzeti ügyészi hivatal arra kérte az illetékes bírót, hogy ejtsen minden vádat Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen.

Az IMF volt vezetőjét a manhattani bíróságon indult büntetőjogi eljárásban azzal vádolták, hogy meg akart erőszakolni egy szobalányt május 14-én a New York-i Sofitel szállodában. A botrány nyomán, amely politikai földrengést okozott Franciaországban, ahol a politikust lehetséges elnökjelöltként tartották számon, DSK lemondott a valutaalap éléről.

Megszüntetnék az eljárást

Egybehangzó sajtóértesülések szerint Cyrus Vance ügyész hétfőn továbbította Michael Obus bírónak javaslatát, amelyben mind a hét vádpont ejtését és az eljárás megszüntetését kezdeményezi, miután komoly kétségei vannak a panaszos, a guineai illetőségű Nafissatou Diallo szavahihetőségét illetően. Kiderült, hogy hazudott, amikor amerikai menedékkérelmében azt állította, hogy Guineában megerőszakolták, és a vallomását is megváltoztatta arról, mit csinált a szállodai incidens után.

A bírók helyt szoktak adni az ilyen beadványnak

A francia közgazdász-üzletember ügyvédei közölték, hogy ügyfelük és családja „hálás” az ügyészi hivatalnak és vezetőjének a döntésért. A bíró várhatóan kedden dönt az ügyészség beadványáról. A New York Post című lap már vasárnap beszámolt a várható beadványról, hangsúlyozva, hogy a bírók általában helyt adnak az ilyen kezdeményezéseknek.

Az ügyvéd szerint nem szolgáltatnak igazságot

Kenneth Thompson, az állítólagos áldozat ügyvédje sajtótájékoztatóján azt mondta, Cyrus Vance megtagadta a jogot egy nőtől, hogy igazságot szolgáltassanak neki egy megerőszakolási ügyben. „Ha a manhattani ügyész, akit arra választottunk, hogy védelmezze lányainkat, nővéreinket, feleségeinket és szeretteinket, nem áll ki mellettük, amikor megerőszakolják őket, akkor ki fog?” – tette fel a kérdést Thompson. Strauss-Kahn ügyvédei megjegyezték, hogy kezdettől biztosak voltak a Valutaalap vezetőjének ártatlanságában.

Akár indulhatna is az elnökválasztáson

Ha a bíróság helyt ad az ügyészség indítványának és ejti a vádat, akkor Strauss-Kahn szabadon visszatérhet Franciaországba. Sőt, nemcsak az országba térhetne vissza, de akár a jövő évi elnökválasztáson is indulhat, ahogy azt korábbi elnök-jelöltjükről a francia szocialisták hétfőn kinyilvánították. Bár a politikus lekéste a júliusi határidőt, amíg a párt jelöltet választhatott, az esélyesként előlépett Francois Hollande jelezte, hogy ellenfele visszatérhet a politikába. Az egyik francia rádiónak azt nyilatkozta, hogy egy olyan képességekkel rendelkező ember, mint Strauss-Kahn az ország hasznára válhat a következő hónapokban és években, és csak az elhatározásán múlik, hogy indul-e az előválasztásokon.

Strauss-Kahnnak a Guardian című brit lap által idézett egyik barátja szerint azonban egyelőre még korai lenne megmondani, hogy pontosan mi a volt IMF-vezér terve. Ahhoz, hogy indulhasson az előválasztásokon, mind a hat másik jelölt beleegyezésére szükség lesz. A helyzetet bonyolítja, hogy Strauss-Kahn korábbi támogatói azóta már kiálltak valamelyik másik jelölt mellett.

A párizsi hatóságok még mérlegelnek

Közben a BBC írása szerint a párizsi hatóságok még mérlegelik a lépéseket Strauss-Kahn ellen, miután egy francia újságírónő, Tristane Banon azt állította, hogy a politikus megpróbálta megerőszakolni őt egy 2003-as interjú alkalmával.