A német szélsőbal autógyújtogatással fejezi ki nemtetszését

Brutális kampány: lángoló autók és levélbomba Berlinben

A német szélsőbal autógyújtogatással fejezi ki nemtetszését, a jobboldal főpolgármester-jelöltje az égő kocsikból kovácsolna politikai tőkét.

Egyik reggel barna borítékot talált postaládájában Frank Henkel. A kereszténydemokrata CDU berlini főpolgármester-jelöltjének azt követően postázták a csomagot, hogy egy szélsőbaloldali csoport megfenyegette. A levél akár fel is robbanhatott volna ám a politikus szerencséjére pirotechnikai anyagot csupán por formájában találtak benne. A feladó nélküli levelet még Henkel lépcsőházában átvilágították a rendőrség szakértői és elszállították. Henkel később kijelentette, nem fél a szélsőbaloldaliaktól és megfélemlítési próbálkozásaik eredménytelenek lesznek.

Egy internetes fórumon jelentette be a „Nihilistische Tendenz der autonomen Gruppen” nevű csoport, hogy Frank Henkel politikusnak egy levélbombát fognak küldeni. Ez nem lesz halálos, ám Henkel megégetheti kezét, írták. A kereszténydemokraták tartományi és frakció vezetője valószínűleg azzal vívta ki a szélsőbaloldali csoportok ellenszenvét, hogy a berlini szenátus tehetetlenségét ostorozta – ugyanis a német főváros nem volt képes megállítani az autógyújtogatásokat.

Az említett fórumon Henkelt a csoport „szellemi gyújtogatónak” nevezte. Véleményük szerint az autógyújtogatások terén Henkel „jobb radikális” álláspontot képvisel, mivel az ő világában a társadalmi konfliktusokat minden erővel el kell nyomni. Ugyanakkor az interneten olvasható reakciókból kiderül, hogy az ilyen levélbomba küldési akciók még a baloldali csoportokat is megosztják.

Összesen e héten már 79 járművet borítottak lángba ismeretlenek. Míg egyes esetekben teljesen kizárható a politikai indíttatás, a rendőrség számos esetben politikai motivációt vél felfedezni például az építkezési jármű felgyújtása mögött. Mindenestre a CDU és az FDP az autógyújtogatásokat megpróbálta felhasználni választási kampányában – ezt a szociáldemokrata SPD hevesen ellenzi. Az SDP tartományi- és frakcióvezetője, Michael Müller egyenesen ízléstelennek nevezte a lépést, ami szerinte csakis az áldozatok kárára lehet.