Bécsi szalon Korcsolán Orsolya kamarazenei estje Rumbach utcai zsinagóga

Bécsi szalon 2011. 08. 30. kedd 19:30 óra   Rumbach utcai zsinagóga Korcsolán Orsolya kamarazenei estje közreműködik: Sugár Gergely ( kürt ), Bécsi Szimfonikus zenekar
és Florian Krumpöck ( zongora ) Norddeutsche Philharmonie

Program:

Alfred Grünfeld: Soire de Vienne
Fritz Kreisler: Liebesleid, Liebesfreud
Joseph Sulzer: Sarabande
Joseph Achron: Tánc improvizációk héber témára
Johannes Brahms: Kürt Trio Op.40

Korcsolán Orsolya
Bécsben élő hegedűművész ez alkalommal is sokszínű programmal lepi meg a fesztivál közönségét, a császárváros egykori szalonjainak hangulatát idézve meg egy röpke óra erejéig. A hangversenyen felcsendülő remekművek tolmácsolásában zongorán Florian Krumpöck, a Norddeutsche Philharmonie újonnan kinevezett zeneigazgatója, Daniel Barenboim pártfogoltja, valamint Sugár Gergely a Bécsi Szimfónikus Zenekar kürtmüvésze lesznek segítségére. Az est különös találkozások színhelye is egyben, hiszen ritka pillanat hogy a világjáró Korcsolán-Sugár művészházaspár együtt, szülővárosában Budapesten adjon koncertet, a virtuóz bécsi karmester és zongorista közreműködésével. Brahms, Kreisler és kortársaik kompozíciói feljthetetlen élményt ígérnek, csakúgy mint Korcsolán Orsolya személyes bevezetője és kommentárjai, melyek immáron hagyományos módon szinesítik koncertjeit itt, a Zsidó Nyári Fesztiválon.


Korcsolán Orsolya
napjaink egyik legígéretesebb, legsokoldalúbb, fiatal hangszeres művésze, akinek játékát a közelmúltban a TIME magazin kritikusai ugyanazzal a lelkesedéssel méltatták, mint egykor Sir Solti György, aki élete végéig egyengette kibontakozó karrierjét. Sir Solti tanácsára a budapesti Zeneakadémia elvégzése után a világ talán legrangosabb zenei intézményében, a New York-i Juilliard School-on Dorothy DeLay és Itzhak Perlman osztályában szerezte meg mesterdiplomáját, melyet az Oscar díjas színésztől, Morgen Freeman-től, az egyetem díszdoktorától vehetett át.
Kiváló technika, egyéni hegedűhang és erős színpadi kisugárzás ötvözödik előadásaiban, melyeket a közönség New York-i bemutatkozása óta immár világszerte figyelemmel kísérhet. Pályája során rangos nemzetközi hangversenytermek vendégművésze, Zubin Mehta, Christoph Eschenbach, Michael Tilson Thomas oldalán koncertmestere a Pacific Music Festival Zenekarnak Japánban és a Red Sea Festival Zenekarnak Izraelben, a Bécsi Filharmonikus Zenekar szólistáinak több ízben kamarapartnere Ázsiában.
Első, MOSAIC című lemeze Budapesten, a 2009-es Zsidó Nyári Fesztivál keretében került bemutatásra, melyet meghívások sora követett Európa és Észak-Amerika szerte, valamint a müncheni Solo Musica kiadó exkluzív lemezsorozatra szóló felkérése.

Florian Krumpöck

Az 1978-ban született bécsi zongoraművészt és karmestert, Florian Krumpöck-t nemrég nevezték ki az Észak-német Filharmonikusok és a rostocki Népszínház vezetőjévé és zenei igazgatójává.

A tekintélyes osztrák napilap, a „die Presse” így ír a fiatal zongoraművészről és karmesterről: „felejtsük el Lang Langot és Arcadi Volodost, Ausztriában is megvannak a billentyűk virtuóz varázslói”.

Az RSO Moszkva és Vlagyimir Fedoszejev részvételével a zürichi Tonhalle-ban tartott bemutatkozása után, a lelkes kritikáknak köszönhetően Krumpöck nem csak a legnagyobb európai zenei központoktól, azaz Bécsből, Salzburgból, Münchenből és Moszkvából kapott meghívásokat, hanem Izraelből, az Egyesült Királyságból, Kínából és Dél-Koreából is. Pályája ívét számos, nemzetközi fesztiválok keretében adott nagysikerű szólókoncerttel folytatta; ide sorolható a Salzburgi Ünnepi Játékok, a Salzburgi Húsvéti Fesztivál, a Bregenzi Ünnepi Játékok, a Bad Kissingeni Nyári Fesztivál, a Lipcsei Bach-fesztivál és a Mecklenburg-Elő-pomerániai zenei fesztivál programjának részeként.

A fiatal zenészt Sir Peter Ustinov mutatta be a nagyközönségnek.
A német zongoragyártó vállalat, a Blüthner egy nagy koncertzongorát bocsátott rendelkezésére élete végéig. Ez a hangszer szerepel koncertjein és lemezfelvételein.

Eddig hat szóló CD-t készített, Mozart, Schubert, Liszt és Weber műveiből. Ezek a lemezek a Pan Classics, a Preiser Records és a Hänssler Classics kiadásában jelentek meg.
Pártfogója, Daniel Barenbiom arra bátorította, hogy szimfonikus darabokkal és operával is bővítse repertoárját, valamint hogy kóstoljon bele a karmesterségbe.

2006-ban Krumpöck szenzációsan debütált a nemzetközi közönség előtt karnagyként, a R. Schumann második szimfóniáját előadó Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekar élén. Ezután kinevezték a badeni Sinfonietta vezető karnagyává.
2007-ben Krumpöck az újévi koncert vezénylésével mutatkozott be a Phildelphia Orchestra élén. Az ottani siker vezetett a barcelonai Gran Teatro del Liceu intézménnyel való kapcsolatához, ahol az első karnagyként dolgozó Michael Boder helyettese lett, aki zenei szempontból is jelentős hatással bírt művészetére.
2008-ban a bécsi Musikverein szolgált zajos sikert arató bemutatkozása helyszínéül. Beethoven 32 zongoraszonátájának két teljes ciklusát is műsorára tűzte.

2010 őszén zongoraművészként és karmesterként aratott sikereket a világhírű Lisszaboni Gulbenkian Szimfonikus Zenekarral, és első ízben vezényelte a Trieri Filharmonikusok Zenekarát is.
A 2010/11-es szezonban München híres Herkules termében adott rendkívül kedvező fogadtatású zongoraszóló koncertet, melyet a Bajorországi Rádió rögzített. Más alkalommal is megcsillogtatta karmesteri tehetségét: így az Észak-német Filharmonikusok, a bremerhaveni Városi Zenekar a Wonju Filharmonikus Zenekar és a Bucheon Filharmonikusok karnagyaként is.