Az EU szokásához híven újból elítélte az izraeli lakásépítési döntést

 Nagyon sajnálatos, hogy az izraeli kormány folytatja a telepbővítést Kelet-Jeruzsálemben – írta pénteki közleményében Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az EU többször is felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel minden telepbővítési tevékenységgel, a természetes növekedést is beleértve, és számolja fel a 2011 márciusa óta keletkezett kolóniákat – figyelmeztetett Ashton. Az uniós diplomácia vezetője újból kiemelte, hogy a telepbővítési tevékenység aláássa a tárgyalások újrafelvételére tett erőfeszítéseket, és fenyegetést jelent a kétállamos megoldásra.

Éli Jisáj izraeli belügyminiszter csütörtökön 1600 lakás építésére adott engedélyt a jeruzsálemi Ramat-Slómó negyedben. A PNH elítélte döntést. Jisáj a következő napokban további 2000, illetve 600 lakás felépítését hagyhatja jóvá a kelet-jeruzsálemi Givat-Hamatosz és Piszgat-Zeév zsidó negyedekben. Benjámin Netanjahu kormányfő szerint a telepbővítés gazdasági szükségszerűség és nem politikai kérdés.

Ashton még augusztusban az izraeli és palesztin területekre látogat, hogy megpróbálja tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket, mielőtt elkezdődik az ENSZ közgyűlésének szeptemberi ülésszaka, amelyen a palesztinok el akarják fogadtatni államukat a nemzetközi közösséggel.

Az EU nagyobb szerepet kíván játszani a vakvágányra jutott közel-keleti békefolyamatban, és erősíteni akarja a nyugati diplomáciai jelenlétet a térségben. Az uniós diplomácia vezetője aggódik, hogy az esetleges ENSZ-szavazás mélyen megoszthatja az EU 27 tagországát, és a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos álláspontok kérdése valószínűleg az uniós külügyminiszterek szeptemberi lengyelországi találkozóján is szóba fog kerülni.