A kongresszus túllépte hatáskörét-Alkotmányellenes Obama egészségügyi reformjának egy része

A bírósági ítélet szerint a kongresszus túllépte hatáskörét azzal, hogy bírság kilátásba helyezése mellett egészségbiztosítás megvásárlására kötelezte az állampolgárokat.

Alkotmányellenesek a Barack Obama amerikai elnök által elfogadtatott egészségbiztosítási reform egyes intézkedései – állapította meg 26 állam közös keresete alapján pénteken Atlantában egy szövetségi fellebbviteli bíróság.

A 2-1-es szavazati aránnyal elfogadott bírósági ítélet szerint a kongresszus túllépte hatáskörét azzal, hogy bírság kilátásba helyezése mellett egészségbiztosítás megvásárlására kötelezte az állampolgárokat. A ítélet, amely ellentétes a cincinnati szövetségi fellebbviteli bíróság júniusban meghozott párhuzamos ítéletével, eddig a legnagyobb igazságszolgáltatási kudarc, amit az Obama-kormány a kérdésben elszenvedett; a konfliktust a legfelsőbb bíróságnak kell majd feloldania.

Az atlantai ítélet két bíró által jegyzett indoklása szerint ez a gazdasági kötelezettség, amelynek értelmében az amerikaiaknak egy általuk nem választott, drága egészségbiztosítási termékért havi rendszerességgel és az életük végéig fizetniük kell majd, a kongresszus hatáskörének egy teljesen új és potenciálisan határtalan kiterjesztését jelenti. A fellebbviteli bíróság Roger Vinson floridai szövetségi bíró januárban kihirdetett döntését erősítette meg.

A cincinnati szövetségi fellebbviteli bíróság júniusban ugyancsak 2-1 arányban alkotmányosnak ítélte az egészségbiztosítás reformját. Az a bírói testület úgy érvelt, hogy az egészségbiztosítás különbözik a kereskedelem többi ágától és hogy az azt jóváhagyó törvényhozásnak a minimális biztosítás megkötéséről hozott határozata összhangban áll a vonatkozó szövetségi jogszabályokkal.

Az igazságügyi minisztérium álláspontja szerint az amerikaiaknak életük valamelyik szakaszában mindenképpen igénybe kell venniük az egészségügyi ellátást, így a biztosítás nem lehet választás kérdése. Az Obama-elnökség legjelentősebbnek tartott törvényének értelmében 2014-ig csaknem valamennyi amerikainak egészségbiztosítást kell kötnie, ellenkező esetben pénzbüntetés szabható ki.

A republikánusok vissza akarják vonatni az egészségbiztosítási törvényt, amely ellen magán- és jogi személyek több mint kéttucatnyi keresetet nyújtottak be.

Obama egészségügyi csomagját még 2009 végén fogadta el a képviselőház és a szenátus. A rendelkezések további 36 millió amerikaira terjesztenék ki a betegbiztosítást, amely így a tervek szerint a lakosság 96 százalékának nyújtana ellátást. Az összesen 871 milliárd dollár értékű reform az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti az amerikai egészségügyi politikában.