Háromezer éves lakóházat tártak fel Izraelben

A Tel Sikmona-lelőhelyet az 1960-as években kezdték el feltárni,


Háromezer éves lakóházat tártak fel Haifa közelében. A Tel Sikmona-lelőhelyet az 1960-as években kezdték el feltárni, ekkor kerültek napvilágra az i.e. 14-11. század között létezett ősi település maradványai.

 

A régészeti feltárások negyven éve félbeszakadtak, s a helyszínt az elmúlt évtizedek alatt szemét borította be. Az archeológusok a régi légi felvételeken kirajzolódó épület helyét kezdték el keresni, bár egyáltalán nem voltak biztosak, hogy erőfeszítéseiket siker koronázza. „Valóságos csoda, hogy képesek voltunk azonosítani a helyét” – hangsúlyozta a két ásatásvezető – Saj Bar és Mihael Eizenberg, a Haifai Egyetem régészei.

Mint kiderült, a föld egy „tipikus” korabeli négyszobás házat rejtett. A mozaikpadlók és a többi leletanyag arról tanúskodik, hogy tehetősek voltak egykori lakói. Előkerült egy feliratos pecsétnyomó is, s mennyiben sikerül megfejteni a feliratot, fény derül arra, hogy valójában izraeli vagy föníciai településről van-e szó.

A feltárások során előkerült egyéb leletek a földközi-tengeri szomszédokkal, egyebek közt Ciprussal és Libanonnal való kiterjedt kereskedelemről tanúskodnak, ahonnan az áru kerámiaedényekben, amforákban érkezett. Így találtak az ókorban oly becses bíborfestéket „szolgáltató” tüskés bíborcsigák (Bolinus brandaris) szállítására szolgáló edényeket is.