Bécsbe került a „kopt biblia”

 

A Bécsi Egyetemhez került a világ talán legnagyobb kopt dokumentációja, ősi kopt kéziratok fotómásolatainak 240 ezres gyűjteménye, amely hozzájárulhat a keresztény vallási irányzat titkainak megfejtéséhez.

A dokumentációt Karlheinz Schüssler egyiptológus és koptológus gyűjtötte össze, a 70 éves szakember most a Bécsi Egyetemnek adományozta az értékes gyűjteményt.
Schüssler negyven éven át járt a kopt biblia nyomában, világszerte fényképezte a felbukkanó oldalakat, ebből állt össze a 240 ezer oldalnyi másolat. A gyűjtemény adja az alapját az egyetemen a korai kopt
kereszténységgel foglalkozó újonnan alapított kutatóközpontnak.

A kutatásoktól azt remélik, ismeretekkel szolgálnak a biblia ősi formáiról vagy éppen a IV. és VIII. századi kopt istentiszteletekről, valamint arról, hogy milyen liturgikus elemek gyökereznek a régmúltban.
Ezek az ismeretek eddig javarészt azért nem álltak rendelkezésre, mert a kéziratokat papiruszra vitték, a dokumentumok vagy elporladtak az idők folyamán vagy nagyon nehezen fellelhetők.
„Sokkal jobban megéri egyesével eladni őket, mint együtt” – világított rá a Bécsi Egyetem ótestamentumi tanulmányokkal és bibliai archeológiával foglalkozó intézetének egyik képviselője arra, hogy miért szóródtak szét a kéziratok.
Schüssler kopt bibliáját digitális feldolgozásra is szánják, a dokumentációt Bécs mellett Münsterben, Párizsban, Cambridge-ben és Birminghamben is tanulmányozzák majd.