Rendőri brutalitás

 Több ezren tiltakoztak az egyiptomi Alexandriában a pénteki ima után a rendőri brutalitás ellen, amely egy fiatal férfi halálához vezetett.

     
       


 

A 28 éves üzletember a hatóságok szerint megfulladt, amikor le akart nyelni egy csomag kábítószert, de szemtanúk azt állítják, hogy a rendőrök kirángatták egy internetes kávézóból és az utcán agyba-főbe verték, ami végül a halálához vezetett. Ezt az állítást a sebekkel borított holttestről nyilvánosságra került fényképfelvételek is alátámasztják.
    A kivezényelt rohamrendőrség pénteken nem avatkozott közbe, noha a jelszavak az államfőt is személy szerint támadták. Le Hoszni Mubarakkal! – kiabálták, a belügyminisztert pedig a kínzások miniszterének nevezték. Az ilyesmi korábban tabunak számított.
    A tüntetőkhöz csatlakozott a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt igazgatója is, aki alkotmányreformon dolgozik. „Ez (a tüntetés) világos üzenet a rendszernek, hogy az egyiptomiak belefáradtak az embertelenségbe. Ha nem értik meg, akkor a rendszer bajban van. Az írás megjelent a falon” – mondta a tüntetés után.
    Egyiptomban három évtizede kivételes törvénykezés van hatályban, amely széles körű felhatalmazást biztosít a rendőrség számára. A kormányzat szerint ezt a terrorizmus elleni küzdelem  indokolja, az ellenzék szerint viszont csak a rendszer fennmaradását szolgálja.