Avigdor Lieberman gázai látogatásra hívta az EU külügyminisztereit


    

       


 Gázai látogatásra hívta meg az Európai Unió külügyminisztereit Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter – jelentette csütörtök este az izraeli média.

    Egy névtelenül nyilatkozó izraeli kormányilletékes is megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Lieberman római látogatása alkalmával adta át a meghívót Franco Frattininek, az olasz diplomácia vezetőjének, azzal, hogy uniós külügyminiszteri delegáció élén keresse fel a Gázai övezetet, és tájékozódjon az ottani humanitárius helyzetről. A küldöttség ellátogatna a gázai határnál fekvő izraeli városokba is, amelyek gyakorta válnak palesztin rakétatámadások célpontjaivá.
    Az izraeli illetékes úgy tudja, hogy a küldöttség néhány hét múlva látogatna a palesztin területre, de nem találkozna az övezetet uraló Hamász iszlamista palesztin szervezet vezetőivel.
    Izrael általában nem szokta engedélyezni külföldi diplomaták beutazását a Gázai övezetbe azóta, hogy szigorított a gázai blokádon a Hamász három évvel ezelőtti hatalomátvétele után.
    Engedve a nemzetközi nyomásnak, a zsidó állam vasárnap jelentette be, hogy enyhít a Gázai övezet blokádján, megszünteti a polgári célú javak embargóját, de a tengeri blokád továbbra is érvényben marad. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése azonban csütörtökön az övezet blokádjának teljes feloldását követelte. Előzőleg Simon Peresz izraeli elnök igazságtalannak nevezte, hogy Európa csak Izraelre gyakorol nyomást a Gázai övezeti blokád ügyében, és a Hamászra nem.

 

BreuerPress/MTI/Reuters/AP