Magyar-brit együttműködési hálózat a kortárs képzőművészetért

 Csütörtökön kezdi meg működését a Londoni Magyar Kulturális Központ égisze alatt az Art Network Agency (ANA)

    


Magyar-brit együttműködési hálózat a kortárs képzőművészetért

 Csütörtökön kezdi meg működését a Londoni Magyar Kulturális Központ égisze alatt az Art Network Agency (ANA), amely kulturális hálózatot akar kiépíteni a kortárs képzőművészetben Magyarország és Nagy-Britannia között.

    Az ANA első eseménye egy szakmai kerekasztal-beszélgetés lesz 15-20 szakember részvételével csütörtökön délután London egyik leghíresebb galériájában, a Whitechapelben. A beszélgetést követően Kálmán Rita kurátor bemutatja a Nem kacsák vagyunk egy tavon, hanem hajók a tengeren – Független művészeti helyek Budapesten 1989-2009 című, angol nyelven is megjelent kiadványt – mondta Takács Ildikó Katalin, a londoni intézet igazgatója.
    Az igazgatónő hozzátette, hogy az ANA nevű non-profit szervezet működéséhez a magyar kulturális központ nyújt intézményi hátteret. Ez azt jelenti, hogy összegyűjtik internetes adatbázisba magyar és brit művészek, kurátorok, galériák adatait, és az ANA vállalja a közvetítő szerepet a két ország képző- és iparművészeti élete – művészei és intézményei – között.
    A szervezetet a magyar intézet segítségével Steierhoffer Eszter kurátor hozta létre, aki 3-4 éve él Londonban, széleskörű kapcsolatrendszere van a brit fővárosban és Budapesten is. A Royal College of Art-on szerzett kortárs képzőművészeti kurátor diplomát és most a doktori disszertációját készíti.
    Steierhoffer Eszter kulcsfontosságúnak tartja, hogy a Nagy-Britanniában alig ismert kortárs magyar művészek számára megfelelő bemutatkozási lehetőségeket teremtsen, és ne csak a magyar intézet falain belül legyenek láthatók munkáik, hanem a különböző intézményekben, galériákban – jegyezte meg Takács Ildikó Katalin.
    Az ANA budapesti megfelelője a Ludwig Múzeum bázisán működő ACAX, s kurátora, programvezetője Kálmán Rita, aki megismerteti kiadványukat a londoni szakemberekkel.

BreuerPress-info