A The Jerusalem Post szerint köveket dobáltak be egy budapesti lakásba

Ahol egy rabbi nagy társaságban ünnepelte a zsidó húsvétot.

        


A The Jerusalem Post szerint köveket dobáltak be egy budapesti lakásba

    Budapest/Jeruzsálem, 2010. március 31., szerda (MTI) – A The Jerusalem Post című izraeli lap szerdai száma szerint kedd éjjel ismeretlen tettesek köveket dobáltak be az ablakokon át egy Dohány utcai lakásba, ahol egy rabbi nagy társaságban ünnepelte a zsidó húsvétot.

    A lapot a Jewish Agency egyik magyarországi képviselője tájékoztatta, aki vendégként szintén a helyszínen volt, amikor a kövek elkezdtek potyogni. „Az incidens ijesztő volt egyesek számára, de úgy döntöttek, hogy mégis folytatják az ünnepi vacsorát. A redőnyt leengedték. Ez 11 óra körül volt. Fél órával később azonban, amikor ismét felhúzták, újabb kő repült be az ablakba, mire kihívták a rendőrséget” – mondta Eran el-Bar.
    „A rendőrök ki is érkeztek, és néhányan ott is maradtak az épület körül. Éjfél körül mégis újabb lövedék érkezett, és átütötte a kettős ablak egyik felét” – folytatódik a beszámoló. A vendég szerint „ez az utóbbi valamivel erősebb volt, mint egy egyszerűen elhajított kő, s úgy tűnt, hogy valami primitív fegyverből, talán csúzliból jött”. „Csoda, hogy senki sem sérült meg” – mondta.
    Bár senkit sem állítottak elő, a vendég visszautasította azt a korábban közölt állítást, hogy a rendőrség közönyösen kezelte volna az ügyet. „Kijöttek a helyszínre. Lövöldözés nem volt, s úgy vélem, hogy a rendőrök az elvárható módon cselekedtek” – jelentette ki Eran el-Bar, aki hozzátette, hogy az ünnep budapesti megtartását pozitívan ítéli meg.
    „Ez egy szerencsétlen incidens volt. Nem árnyékolhatja be azonban, hogy Budapest-szerte fiatalok százai vettek részt az ünnepi vacsorákon… minden incidens nélkül” – hangsúlyozta.
    A lap megjegyzi, hogy Magyarországon a választások közeledtével erősödnek a szélsőjobboldali érzelmek.
     A rendőrség rongálás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen az ügyben. Papp Judit sajtóügyeletes az MTI-nek elmondta: kedden este érkezett a bejelentés a VII. kerületi kapitányságra, hogy a VII. kerületi Dohány utcai lakás ablakát megdobálták. A lakásban húszan vacsoráztak – tette hozzá.
    A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményt adott ki, amelyben leszögezte: szomorúan értesült arról, hogy Pészach ünnepének kezdőestéjén, Budapesten megtámadták annak a rabbinak a lakását, ahol barátaival békésen emlékezett meg a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepéről.
    A közlemény szerint ez az eset is rávilágít arra, hogy hova vezet, ha a magyar társadalom egyes kisebb, de harsány csoportjai, köztük politikai mozgalmak is, folyamatosan igyekeznek felszítani a zsidóellenes érzelmeket, antiszemita nézeteket hangoztatnak, terjesztik a gyűlölködés szellemét.