HOLOKAUSZT EMLÉKKÖZPONT

Közép-Kelet-Európa első holokauszttal foglalkozó nemzeti intézménye a Holokauszt Emlékközpont.


HOLOKAUSZT EMLÉKKÖZPONT

  • Cím: 1094 Budapest, Páva u. 39.
  • Telefon:               + 36 1 455-3333         + 36 1 455-3333
  • Fax: + 36 1 455-3399
  • E-mail: [email protected]
  • Honlap: www.hdke.hu

HOLOKAUSZT EMLÉKKÖZPONT

Közép-Kelet-Európa első holokauszttal foglalkozó nemzeti intézménye a Holokauszt Emlékközpont.
Egyedülálló épületegyüttesében a magyar holokauszt történetét bemutató kiállítás, emlékhely, oktatási-képzési centrum, történeti gyűjtemény és szakkönyvtár található.
A Holokauszt Emlékközpont épületkomplexuma a modern és klasszikus építészetet szervesen ötvöző, kivételes együttest alkot. Itt található Budapest egyik legnagyobb, 1924-ben épült eklektikus stílusú zsinagógája. A modern épületrész szimbólumrendszerében a vészkorszak sarkából kifordult és eltorzult világát jelképezi.
Csöndes belső udvara a magyar holokauszt emlékhelye: 1441 elveszett zsidó közösségnek, s több mint ötszázezer áldozatnak állít emléket. Az érdeklődőket számítógépes adatbázis segíti hozzátartozóik, barátaik nevének megtalálásában.
A „Jogfosztástól népirtásig” című állandó kiállítása személyes és családi történeteken keresztül, interaktív térképekkel, érintőképernyőkkel, archív filmekkel mutatja be a magyar vészkorszak történetét. Tárlatvezetőink négy nyelven mutatják be a kiállítást, amely hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között tekinthető meg.
A magyar holokauszttal kapcsolatos tárgyi emlékeket, iratokat, fotókat, hangfelvételeket őrző történeti gyűjteménye és szakkönyvtára kutatók, érdeklődők számára előzetes bejelentkezés alapján látogatható.
A Holokauszt Emlékközpont rendszeresen szervez kulturális eseményeket, oktatási programokat, szakmai konferenciákat. Épületében könyvesbolt és kellemes kávézó is várja a látogatókat.