Ülést tart

MSZP új elnöksége    Budapest, 2009. március 22., vasárnap (MTI) – Már ma megkezdi az érdemi munkát az MSZP szombaton megválasztott új elnöksége, hogy mielőbb megtalálja Gyurcsány Ferenc utódát a miniszterelnöki posztra.

    A kormányfő a párt szombati kongresszusán jelentette be, hogy új miniszterelnök vezetésével alakuljon új kormány. Indoklásul elmondta, hogy a reformpolitikát folytatni kell, s ha ő a változások akadálya, akkor ezt az akadályt most megszünteti.
    Egyes politológusok szerint koalíciós kormány alakulhat, kézenfekvő a régi szövetségesek egymásra találása.
     Tervek szerint az MSZP két hét múlva rendkívüli kongresszuson jelölne új miniszterelnököt. A szombati pártkongresszus a pártelnököt, a választmány elnökét és a parlamenti frakcióvezetőt bízta meg az új miniszterelnök megnevezésének előkészítésével.
    Az SZDSZ helyesnek tartja a miniszterelnök döntését, hogy egy új kormányfőről, új kormányprogramról és új kormányról kezdődjenek tárgyalások. Fodor Gábor pártelnök szombaton elismerte, hogy a kongresszus előtt Gyurcsány Ferenc telefonon megkereste. A miniszterelnök nem kért tőle támogatást az MSZP esetleges jelöltjéhez vagy egy újabb koalíciókötéshez, de a szándékairól tájékoztatta.
      A Fidesz még szombaton közölte, hogy nem kezd tárgyalást új kormányról. A legnagyobb ellenzéki párt hétfőn kezdeményezi a parlament feloszlatását a KDNP-vel együtt. Az MDF pedig egyeztetést kezdeményez hétfőre a parlament ellenzéki pártjaival egy közös miniszterelnök-jelöltről