Bonyhádi zsidók

Soha többé Soá!


A holokauszt áldozatai mellett tett állásfoglalásnak tekinti a bonyhádi zsidóság történetét feldolgozó könyv bemutatott magyar nyelvű változatát a kiadó Soha többé Soá! Alapítvány. A szerző, Blau László az alkalomból tiszteletbeli bonyhádi polgár címet kapott.

    Pasitka Hermann, a bonyhádi alapítvány alapítója a könyvről a városban tartott sajtóbemutatón elmondta: a holokauszt áldozatairól ugyan sok szó esik Magyarországon, de úgy érezték, hogy Bonyhádon is szükség van egy mementóra, amely a következő generációkat is emlékezteti arra, mi történt 64 évvel ezelőtt.
    Hangoztatta: hiányzik az, hogy a magyar politika részéről még nem volt egyértelmű bocsánatkérés a zsidóságtól, ami Németországban például megtörtént.  
    Az alapítvány a jövőben egy oktatási programot kíván indítani, amivel általános és középiskolásokhoz igyekeznek közelebb hozni a holokauszt időszakát, valamint kiállításon is bemutatja a zsidóság történetét – tette hozzá Pasitka Hermann.
    A Bonyhád, egy elpusztított zsidó közösség című könyvet először 1994-ben angol nyelven, a holokauszt 50. évfordulójára New Yorkban adták ki. A most 1000 példányban napvilágot látott második, magyar nyelvű kiadás bővebben, 212 oldalon jelent meg. Végig kíséri az 1200 fős bonyhádi zsidóság életét a két világháború közötti időszaktól a vészkorszak utáni korig, amikor a kevés megmaradt túlélő visszatért Bonyhádra, és megkísérelte az újrakezdést. A kötet tartalmazza az elpusztított bonyhádi zsidók névsorát.
    Blau László az MTI-nek elmondta: személyes visszaemlékezésekre, történeti dokumentumokra, beszélgetésekre alapozva készítette el a kötetet, s különös öröm számára, hogy munkája anyanyelvén is megjelenhetett.
    A szerző 1921-ben született Budapesten, a 30-as években két évig Bonyhádon tanult. 1943-ban munkaszolgálatra hívták be, majd 1945 után visszatért a völgységi városba. 1956-ban távozott Magyarországról, és New Yorkban telepedett le. A 90-es éveket kutatásainak szentelte.

 

 

BreuerPress /MTI