A 112-es európai segélyhívószám

A 112-es európai segélyhívószám ma már minden uniós tagországból hívható


Bárhol legyen is vészhelyzet az Európai Unión belül, a 112-es egységes európai segélyhívószámot tárcsázva közel a segítség.
Mostantól Bulgáriában is az ország bármely pontjáról hívható a 112-es segélyhívószám, így sikerült megteremteni a teljes lefedettséget éppen az ünnepek előtt, amikor uniós polgárok ezrei kelnek útra szeretteikhez, a hófedte lankákhoz egy épp a téli napfürdőzés reményében.
Siker koronázza ezzel az Európai Bizottság és a tagállamok közös erőfeszítéseit, hiszen a 112-es segélyhívószám egyetemes elérhetőségének köszönhetően Európa polgárait mindenkor őrangyal vigyázza. „Szép ajándék ez minden európai polgár számára, ráadásul soha jobbkor: ezekben a lázas hetekben sokan kerekednek fel más tagállamokba, hogy ott töltsék az ünnepeket. Reményeim szerint a 112-es segélyhívószám mostantól nélkülözhetetlen útitársunkká válik, amely az Európai Unió minden szegletébe elkísér – mondta Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalmi és médiaügyi biztosa.
– Az egyes tagállamokon belül még sok a tennivaló, de az első kitűzött célt – az egységesen elérhető segélyhívószám bevezetését – sikerült teljesíteni. Örömömre szolgál, hogy az egységes segélyhívószám tagállami bevezetése terén végzett munkánk meghozta gyümölcsét, hiszen most magunk is láthatjuk, hogyan segíti az „eredmények Európája” életünket a mindennapokban.”
A 112-es egységes európai segélyhívószám mára Bulgária teljes területéről hívható, ám ezt jogsértési eljárás előzte meg, amelyet a Bizottság 2007 októberében indított. A bolgár hatóságok azóta nagy utat tettek meg annak érdekében, hogy más tagországokhoz hasonlóan be tudják vezetni a 112-es segélyhívószámot Bulgária teljes területén. A Bizottság 2008. szeptember 18-án már kész volt az Európai Bíróság elé vinni a jogsértési ügyet, de három hónap haladékot adott Bulgáriának végrehajtási tervének teljesítéséhez. A Bizottság szakértői küldöttek bevonásával megbizonyosodott arról, hogy ez sikerült, és a 112-es hívószám – csakúgy mint hívásakor a hívó fél helyének azonosítása – immáron Bulgária egészében elérhető. A bolgár nemzeti hatóságok emellett arról is beszámoltak, hogy a közeljövőben figyelemfelhívó kampányt indítanak a 112-es hívószám szélesebb körű megismertetéséhez. Ezzel a Bizottság akár 2009 elején le is zárhatja a Bulgária ellen indított jogsértési eljárást.
2008 szeptemberében a Bizottság Románia számára is három hónap türelmi időt adott a segélyhívó fél helyének meghatározását biztosító szolgáltatás bevezetésére, mely révén a sürgősségi segélyszolgálatok azonosítani tudják a 112-es hívószámot mobilkészülékről hívó fél pontos helyét November végén a román hatóságok megerősítették, hogy a segélyszolgálatok már hozzáférhetnek azokhoz az adatokhoz, amelyek segítségével meghatározhatják a mobilkészülékről telefonáló összes segélykérő helyét. A Bizottság szakértői erről maguk is meggyőződtek, így a Bizottság a Románia ellen indított jogsértési eljárást szintén már akár 2009 elején lezárhatja.
Előzmények:
A 112-es európai segélyhívószámot 1991-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az a nemzeti segélyhívószámokat kiegészítve hozzáférhetőbbé tegye a sürgősségi segélyszolgáltatásokat az Európai Unió összes tagországában. 1998 óta uniós szabályok kötelezik a tagállamokat annak biztosítására, hogy minden vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen lehessen hívni a 112-t. 2003 óta a távközlési szolgáltatók kötelesek adatokat biztosítani a sürgősségi segélyszervezetek számára a hívó fél helyéről.
2006-tól kezdődően Viviane Redingnek, az Európai Unió információs társadalmi és médiaügyi biztosának a kezdeményezésére a Bizottság 14 tagállam ellen a hívó fél helymeghatározásának hiánya, Olaszország ellen a 112-es hívások kezelése, illetve két másik tagállam ellen a 112-es segélyhívórendszer rendelkezésre állásának hiánya miatt jogsértési eljárást indított .
2008 júniusában a Bizottság külön weboldalt hozott létre a 112-es segélyhívószámmal kapcsolatban (ec.europa.eu/112), amely tájékoztatást nyújt az Európai Unió területén belül utazók számára az EU összes hivatalos nyelvén. Ezzel persze korántsem értek véget a teendők: jó lenne például, ha a 112-es segélyközpontok idegen nyelvű hívásokat is fogadni tudnának, illetve tolmácsolásról gondoskodnának. Összesen 17 tagállam jelezte, hogy 112-es segélyközpontjuk más tagállamok nyelvein beszélők hívására is felkészült.
A Bizottság a tagállamok által a 112-es segélyhívószám működésével kapcsolatban megadott további információkkal 2009. február 11-én, a 112-es segélyhívószámnak a Bizottság és az Európai Parlament által közösen rendezendő európai napján frissíti a weboldal tartalmát.
BreuerPress/CCO/FPI Info