Szeminárium és kiállítás

delhi magyar intézetben– Magyar-indiai kulturális szemináriummal, az Utazás 30 éven keresztül című fotókiállítással és hasonló című kiadvánnyal emlékeztek meg a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban az intézet fennállásának 30. évfordulójáról.

    A múlt hétvégi tanácskozáson a magyar-indiai kulturális kapcsolatokat elemezték. Kapila Vatszjajan parlamenti képviselő, a konferencia díszvendége méltatta a 30 éves intézet szerepét az indiai kulturális és tudományos életben – tájékoztatta Lázár Imre intézetigazgató az MTI-t.
    Lokes Csandra professzor, nemzetközi hírű tibetológus, az MTA külső tagja a magyar-indiai tudományos kapcsolatok sokrétűségét méltatta. Fölolvasták a résztvevőknek Hiller István szakminiszternek és Lauter Évának, a Balassi Intézet igazgatójának a konferenciához küldött levelét.
    A szeminárium négy szekcióban folytatta munkáját. 12 magyar és indiai tudós tartott előadást, köztük Négyesi Mária, az ELTE Indoeurópai Nyelvek Tanszékének vezetője, Bethlenfalvy Géza tibetológus és Köves Margit, a Delhi Egyetem magyar vendégtanára.
    Az Utazás 30 éven keresztül című fotótárlat több mint 500 képet tár a látogató elé az intézet történetéből.
    Bemutatták azt a kiadványt is, amely tartalmazza a kiállítás teljes képanyagát és az intézet 30 éves válogatott eseménytörténetét. Megtalálható a kötetben az intézet közreműködésével megjelent könyvek teljes bibliográfiája is. A kiadványt Lázár Imre, a delhi intézet igazgatója szerkesztette.

BreuerPress-Mti