A sajtófigyelés régen és ma

A sajtófigyelés módszerei az elmúlt két évtizedben teljesen megváltoztak, köszönhetően annak a ténynek is, hogy a kommunikáció világa az elmúlt száz évben nagyobb fejlődésen ment keresztül, mint azt megelőzően akár egy évezred alatt.


A sajtófigyelés kifejezés Magyarországon valamikor az 1900-as évek végén keletkezett a német Pressebeobachtung kifejezés tükörfordításaként.
Tevékenységének kezdetekor, Magyarországon az OBSERVER Kft. csupán a nyomtatott sajtó figyelésével foglalkozott. Mai világunkban érdekesnek tűnhet, milyen módszerekkel történt akkoriban a sajtófigyelés. Az OBSERVER munkatársai elolvasták a szemlézett lapokat és a cikkeket a megrendelt témák szerint csoportosították. Az OBSERVER eleinte annyi példányt vásárolt egy újságból, ahány megrendelőjének küldött beszámolót a sajtóban megjelent cikkekről, hiszen akkoriban az „eredeti cikk” valóban az újságból kivágott cikket jelentette. Ebben az időben használták előszeretettel a kommunikációs szakmában a sajtókivágat kifejezést.
A későbbiekben, fénymásolatban, majd az Internet fokozatos elterjedésével párhuzamosan elektronikusan küldött lista formájában juttatta el a sajtófigyelés eredményét ügyfeleinek.

Mára az OBSERVER Kft. Magyarország legnagyobb médiafigyelőjévé vált. Az országban egyedülálló – és Európában is kivételesnek számító – módon a komplex médiafigyelést folyamatosan elektronizálja.
Külföldi példából kiindulva egy hazai fejlesztésű EU-kompatibilis szoftverrendszer épült fel, amely forradalmian új megoldásokat kínál. A keresőprogramok segítségével szinte a teljes magyar sajtó – a nyomtatott, az elektronikus, és az online médiumok – feltárhatóak, elérhetőek és visszakereshetők. Ezen programcsalád kifejlesztéséért az OBSERVER Kft. 2000-ben COMPFAIR-díjat kapott.
Ezt a keresőrendszert – mint a jövő információszolgáltatásának jelenlegi legkorszerűbb módját – a hazai vállalatok, szervezetek, a kommunikáció szakma egyre több tagja használja megelégedéssel.
Így például többek között, 2000-óta lapunk minden megjelent cikke megtalálható, visszakereshető az OBSERVER adatbázisában.

A kommunikáció fejlődésének köszönhetően a sajtófigyelés eredménye ma már az interneten, a www.observer.hu címen könnyen figyelemmel kísérhető.
BreuerPress – FPI Info