A Zsidók nem fogadatták el Sólyom László ebédmeghívását

A levelet hétfőn hozták nyilvánosságra


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetősége levélben tudatta Sólyom László köztársasági elnökkel, hogy „a kialakult helyzet miatt” nem vesz részt az év végi, immáron hagyományosnak tekinthető ünnepélyes ebéden, amelyre a másik három történelmi egyházzal együtt hívták meg.

A meghívást lemondó levelet hétfőn hozták nyilvánosságra a Mazsihisz honlapján.
Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója megkeresésére csak annyit mondott: honlapjukon nyilvánossá tették az egész levelet.
A Mazsihisz honlapján szereplő közlemény szerint a „magyarországi zsidóság hosszú évek óta várja, hogy jogszabályi tiltással akadályozzák meg a gyűlölködők hangjának felerősödését, a mind útszélibb és durvább szóbeli támadásokat a zsidóság és a többi kisebbség ellen.”
A levélben hangsúlyozták, hogy a parlament elfogadta azt a törvényt, amely lehetőséget adott volna a gyűlölködő magatartást tanúsítókkal szembeni polgári jogi perek indítására. A Mazsihisz szerint azonban a köztársasági elnök megakadályozta ennek a törvénynek a mielőbbi hatálybalépését.
A Mazsihisz szívesen kifejtette volna személyesen is érveit az üggyel kapcsolatban, de erre nem kaptak felkérést – olvasható a levélben.
A levél szerzői Sólyom László jogi szaktudásának elismerése mellett megjegyezték: a köztársasági elnök fontosabbnak tartja a gyalázkodók vagyoni védelmét és az esetleges nagyszámú pertől való megóvását, mint „a megalázottak és megszomorítottak méltóságának védelmét.”
A nyílt levél sajnálatát fejezte ki, hogy a köztársasági elnökhöz „nem jutott el azoknak a hangja, akik túlélték a holokauszt szörnyűségeit”, majd hozzátette, hogy a Mazsihisz a közeljövőben személyesen és részletesen szeretné kifejteni álláspontját „az emberi méltóság védelmének további erősítéséről.”
BreuerPress