Éles vita a Fehér Házban

Éles vita bontakozott ki a washingtoni Fehér Házban a Szíria elleni szeptemberi izraeli légicsapás nyomán


Dick Cheney alelnök és a konzervatív héják szerint helytálló az izraeli felderítés információja, miszerint Észak-Korea nukleáris technikát adott el Szíriának. Ezért azt követelik: Washington vizsgálja felül a Phenjan és Damaszkusz irányában tett diplomáciai közeledés politikáját.
Izraeli vadászgépek szeptember elején támadásokat hajtottak végre szíriai célpontok ellen. A jeruzsálemi kormány több napi hallgatása után a Pentagon erősítette meg a hírt. Szíria panaszt emelt az ENSZ-ben azt állítva, hogy Izrael a nemzetközi jogokat megsértve agressziót követett el.
Cheney alelnök meggyőződése, hogy valós az az izraeli értesülés, amely a légicsapás alapjául szolgált. Jeruzsálem szerint Szíria lépéseket tett saját nukleáris program előkészítésére, méghozzá észak-koreai segítséggel.
Condoleezza Rice külügyminiszter és szövetségesei viszont úgy látják: az eddigi bizonyítékok, az izraeli hírszerzés információi nem elegendőek ahhoz, hogy a Bush-kormány változtasson eddigi közeledési politikáján.
Névtelenséget kérő korábbi és jelenlegi kormányzati tisztviselők szerint a Fehér Ház teljesen megosztott. Az egyik csoport szerint végzetes dolgok történnek, míg a másik nem érzékel valódi fenyegetést.
Robert Gates, a Pentagon vezetője állítólag óvatosan reagál azokra az izraeli állításokra, hogy Szíria az atomfegyver megszerzésének útjára lépett. Hozzá hasonlóan többen nem látnak veszélyt Damaszkusz állítólagos nukleáris törekvései miatt.
A lap megjegyzi: az izraeli támadás különösen alkalmatlan időben „érkezett” az amerikai diplomácia számára, amely nagyszabású közel-keleti békekonferenciát készít elő, és az észak-koreai nukleáris egyeztetések is zajlanak.
A légicsapás körülményei máig tisztázatlanok. Izrael névtelen diplomáciai csatornákon keresztül közölte, hogy egy nukleáris létesítményt támadtak, Szíria viszont azt állítja, egy stratégiai rakétákkal teli raktárat ért találat. Az izraeli vádakat Észak-Korea is tagadta.
BreuerPress-info