„Brit hangnemváltás”

„A britek megváltoztatták propagandájuk hangnemét, most már arra törekszenek, hogy tárgyaljanak Iránnal a behatoló katonákról, és ez jó dolog – fogalmazott a törvényhozás elnöke. – A briteknek el kell ismerniük hibájukat, és fel kell hagyniuk korábbi módszereikkel.”


Az iráni parlament elnöke üdvözölte London hangnemváltását a foglyul ejtett brit haditengerészek, illetve tengerészgyalogosok ügyében, és Golám-Ali Hadad-Ádel szerint a brit vezetés immár a helyzet tárgyalásos rendezésére törekszik – jelentették szerdán hivatalos iráni tájékoztatási eszközök.
Tony Blair brit kormányfő hivatala kedden azt javasolta, hogy a két ország kezdjen közvetlen tárgyalásokat a március 23-án fogságba ejtett 15 katona ügyében, s egyben kifejezte azt az óhaját, hogy rövid időn belül oldják meg a problémát. A Downing Street-i nyilatkozatból kiderült az is, hogy a brit kormány közvetlenül érintkezésbe lépett Ali Laridzsánival, az iráni nemzetbiztonsági főtanács titkárával, aki hazája főtárgyalója is a vitatott teheráni nukleáris fejlesztési program ügyében. Laridzsáni hétfőn egy televíziós nyilatkozatban kifejtette: Irán „egyértelműen nem arra törekszik”, hogy a hadifoglyokat bíróság elé állítsa.
Eközben egy kuvaiti lapnak adott nyilatkozatában Valíd Moallem szíriai külügyminiszter jelezte, hogy Damaszkusz közvetítést vállal a két ország között. Az al-Anba című újság szerdai számában megjelent interjúban Moallem kifejtette: reméli, hogy a hadifogolyválság kielégítően lezárul, és Szíria nyugodt diplomáciai erőfeszítéseket tesz ennek érdekében. A közel-keleti ország külügyeinek irányítója arra azonban nem tért ki, milyen szerepet játszik Damaszkusz a helyzet rendezésében.
BreuerPress-info