Nagy ukrán készülődés

Mind Viktor Juscsenko Nyugat-barát ukrán elnök, mind Viktor Janukovics oroszbarát kormányfő hívei dacos szembenállás légkörében készülődtek szerda reggel az ukrán belpolitikai válság újabb politikai ütközeteinek megvívására.


A kormány és a parlamenti oroszbarát többség híveinek mintegy 70 sátorból álló sátortábora fennmaradt Kijev központjában, s a kormány hívei fogadkoznak, hogy kitartanak a központi Majdan téren mindaddig, amíg Juscsenko vissza nem vonja a parlament feloszlatására vonatkozó rendeletét. A kormány hívei nagyszabású tüntetésre készülnek az államfő ellen, máris több ezren gyűltek össze a kijelölt gyülekezőhelyen, a parlament épülete előtt.
Két emelvényt ácsoltak szerda reggelre a városközpontban – egyet az oroszbarát erők, egyet pedig Juscsenko párthíveinek rendezvényei számára. Jelentős rendőri erők állnak készenlétben, hogy elejét vegyék a két tábor esetleges összecsapásainak.
Az államfői rendelettel feloszlatott legfelsőbb tanács (parlament) – nem ismerve el az elnöki rendelet alkotmányosságát – azt tervezi, hogy szerdán is ülésezik, mintha az elnöki rendelet nem is létezne.
Juscsenko Mi Ukrajnánk pártjának elnöksége is összeül a nap folyamán, hogy akciótervet dolgozzon ki a politikai válság megoldására.
Juscsenko hétfőn feloszlatta a Janukovics kormányfőt támogató erők által uralt legfelsőbb tanácsot, és előre hozott parlamenti választásokat írt ki május 27-re, mivel az előző héten az őt támogató képviselők közül tizenegyen átültek a kormánykoalíciót támogató erők padsoraiba. A kormány és a parlament alkotmányellenesnek minősítette az elnöki rendeletet, és az alkotmánybírósághoz fordult panaszával. Viktor Janukovics előre hozott elnökválasztással fenyegette meg az államfőt.
BreuerPress-info