A vártnál nagyobb nyereség

Fellendülőben van a világ légiipara, annak ellenére, hogy magas az üzemanyag ára és az Egyesült Államokban lassulóban van a gazdaság növekedése.


A nemzetközi légiforgalmi szövetség, az IATA előrejelzése szerint a világ légiforgalmi cégei az idén összességében 3,8 milliárd dollár adózott eredményre számíthatnak a korábban jósolt 2,5 milliárddal szemben.
A nemzetközi szakmai szervezet szerint a növekedés arra vezethető vissza, hogy a vártnál jobban bővül a légi forgalom, s a társaságok erős kontrol alatt tartják kapacitásaikat, ami azt jelenti, hogy jelentősen javul a gépek kihasználtsága.
Ugyanakkor az IATA nem változtatott azon az előrejelzésén, hogy a szervezethez tartozó légi cégek adó utáni vesztesége 500 millió dollár lesz, ami jó eredménynek számít, mert tavaly a nyári utazási főszezon elmúltával még 1,7 milliárd dollárra számítottak.
Tavalyi évet tekintve az észak-amerikai légitársaságok várhatóan még 3,7 milliárd dolláros veszteséggel zárnak, míg európai és ázsiai társaik már nyereségesek lesznek.
Az IATA-hoz 250 légitársaság tartozik, ezek adják a menetrendszerű légi forgalom 94 százalékát világszerte.
BreuerPress-info