Az antiszemitizmus magyarországi erősödését hangsúlyozza az amerikai külügymnisztérium

Romákkal szembeni rendőri erőszak és antiszemita vandalizmus. Ezek a kiemelt fejezetek a korábbi évek Emberjogi jeletéseihez képest az amerikai külügyminisztérium által Magyarországról készített 2006-os összefoglalóban.


A jelentés a szeptember végi és az október 23-i utcai tüntetések kapcsán utal az ellenzéki panaszokra a rendőri túlkapásokról, de ezzel egyiőben a Gönczöl-féle bizottsági jelentésre is, úgy összegezve, hogy a vizsgálat az ügyben még nem fejeződött be.
Külön foglalkozik az összefoglaló a tüntetéseken feltűnt nyilas párti jelképekkel és náci feliratokkal, illetve: hogy a Magyar Fórum és a Magyar Demokrata továbbra is közöl antiszemita írásokat. Nem megy el amellett sem, hogy egyre több a szélsőjobboldali website, amely tiltott jelképekkel törvényellenesen működik.
Az amerikai külügyminisztérium jelentése szerint a kormányzat tiszteletben tartja a gyülekezési jogokat, és ehelyt részletezi a Vér és Becsület feloszlatását és új név alatt történő újraszerveződésének jogi procedúráját.
Az összefoglaló külön kitér a vallászabadaság címszó alatt a zsidó szerveztektől érkező panaszokra, amelyek az országban az ellenük irányuló fokozódó erőszakra és gyűlöletkeltésre utalnak, s nem utolsósorban a tendencia erősödésére figyelmeztetnek.
A közlekedési szabálysértéseknél tapasztalt rendőri megvesztegetés kapcsán a jelentés kiemeli, hogy 16 esetben indult eljárás a rendőrök ellen.
A szólás- és sajtószabadságról szólva a jelentés megjegyzi, hogy még mindig nincs jogszabály a gyűlöletbeszéd, a Holocaust tagadása vagy hasonló nézetek tiltására, az Alkotmánybíróság ugyanis a szólásszabadság elleni visszaélésnek minősítette a kormányzat eirányú törekvéseit.
A Magyar Rádió elnökváltásáról két éve tartó vita lezárását az új elnök személyének kinevezésével úgy kommentálja, hogy a rádió törekszik a kiegyensúlyozott és objektív hírszerkesztésre.