„Csókra csókot”

Babos Károly nóta- és táncdalszerzőre emlékezünk a budapesti Liget színházban halálának 30 éves évfordulójára.


Liget Színház 1146 Bp. Cházár András u.13.
2007. Február 28. szerda este 19.30

Babos Károly nóta- és táncdalszerzőre emlékezünk a budapesti Liget színházban halálának 30 éves évfordulójára. A híres zeneszerző már a 30-as években igen népszerű volt. Társszerzői olyan nagy szövegírók voltak, mint Gyagyovszki Emil költő, Seress Rezső, Polgár Tibor, vagy dr Füredi Imre. A 40-es évek elején feketelistára került a zsidótörvény miatt. Az 50-es években a nóta és táncdalbizottság ugyan túl polgárinak ítélte meg felfogását, de semmi sem állhatott dalai népszerűségének útjában. Olyan művészek énekelték szerzeményeit, mint Zentay Anna, Kovács Apollónia, Boross Jolán, Orbán Sándor, Szalay László. Solti Károly,Győri Szabó József, Kazal László és Bessenyei Ferenc színművészek. Ő fedezte fel és tanította többek között a fiatalon elhunyt de óriási sikereket elért Horváth Pista nótaénekest. Éveken keresztül tanította a kőbányai Törekvés kultúrházban a feltörekvő ifjú tehetségeket. Napjainkban talán határainkon túl jobban őrzik emlékét, Japánban és Izraelben is keresettek felvételei. Amerikában és Kanadában is nagyon kedveltek dalai, de a legnagyobb meglepetés, hogy a hazai fiatalok is felfedezték örökzöld melódiáit, mint pld a Mért is jöttél az utamba, Menj csak tovább az utadon, Húzd csak prímás dalait.
Az emlékkoncerten, mint minden jótékonysági koncerten, a fellépők tiszteletből szerepelnek, és tiszteletdíjukat felajánlották a Babos Károly alapítvány javára, mely 2008-tól minden évben fiatal tehetséges nótaszerzőket támogat pályakezdésükben.
Az emlékkoncerten fellépnek: A 100Tagú Cigányzenekar kamarazenekara a fellépő énekművészek között hallhatjuk: B Tóth Magdát, Ötvös Csillát, Bokor Jánost , Tarnay Kiss Lászlót és nem utolsó sorban a Pa Dö Dö együttest, Lang Györgyi és Falus Mariann művésznőket. A zongoránál Nyári Károly emlékezik a nagy szerzőre, az esemény rendezője Buffó Rigó Sándor a 100Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője. A műsort vezeti Breuer Péter újságíró, aki a művész dalaival Izraelben ismerkedett meg, és annyira megszerette azokat, hogy abból Tel- Avivban és Jeruzsálemben már nagy sikerű koncertet szervezett.
BPI-info
Információk: Schlesinger Hanna, 06-70562-99-74