Hillary Clinton fokozatos iraki kivonulást szorgalmaz

Intelligensen kell véget vetnünk ennek a háborúnak, nem partizán módra, hanem olyan módon, amely növeli a biztonságunkat és lehetővé teszi, hogy minél gyorsabban visszahozzuk a katonáinkat” – közölte a szenátor.


Hillary Clinton, a 2008. évi amerikai elnökválasztáson az elnökjelöltségre pályázó demokrata párti politikusok egyike szombaton az Irakban állomásozó amerikai csapatok fokozatos kivonását szorgalmazta egy, az interneten közzétett videofelvételen.

„Ha George Bush (elnök) mandátuma végéig nem vet véget ennek a háborúnak, megteszem én, ha elnök leszek” – tette hozzá Clinton asszony.
Hillary Clinton, aki januárban járt Bagdadban, bejelentette, hogy benyújtott egy, „az iraki kivonulás útiterve” című dokumentumot. A törvényjavaslat többek között szorgalmazza Bush elnök január 10-én bejelentett tervének megakadályozását, aki további 21 500 fővel kívánja növelni az Irakban állomásozó amerikai katonák létszámát.
A pénteken benyújtott tervezet véget vetne – Clinton megfogalmazása szerint – az „iraki kormány” bianco megbízatásának, nemzetközi konferencia összehívását szorgalmazza Irakról és fokozatos csapatkivonást irányoz elő, amely 90 napon belül megkezdődne.
BreuerPress-info
„Itt az ideje, hogy kimondjuk: az átcsoportosításnak 90 nap múlva meg kell kezdődnie, vagy a kongresszus visszavonja a háború engedélyezését” – szögezte le Hillary Clinton a kampányhonlapján közzétett felvételen.
A republikánus kisebbség ellenállása miatt nem kerülhetett megvitatásra a washingtoni szenátusban az a javaslat, amely elutasította volna George Bush elnök iraki csapaterősítési politikáját. A képviselőház ezzel ellentétben, 246:182 arányú biztos többséggel fogadta el pénteken, négynapos vita után az ott is benyújtott határozatot.