Megújult SZDSZ-t szeretne Fodor Gábor

Amennyiben őt választja elnökévé a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ), változást tervez a párt politikájában – mondta aSZDSZ elnöki posztjáért elindult politikus.


Megújult SZDSZ-t szeretne, olyan pártot, amelynek politikáját az erő és a gyakorlati liberalizmus jellemzi – mondta Fodor Gábor újságírói kérdésre válaszolva hétfőn, Székesfehérváron tartott sajtótájékoztatóján.
„Az SZDSZ politikájában természetesen változást tervezek. Politikai tartalomban, az SZDSZ szervezeti működésében és politikai stílusban is” – fogalmazott.
Mint mondta, „a politikához kapcsolható újdonság” lesz a pártnak a kormánykoalícióhoz és az ellenzékhez való viszonya. A koalíción belül az SZDSZ-nek nagyon határozottan ki kell állnia a reformok mellett, „a reformok zászlóvivőjévé kell válnia”.
„Az SZDSZ-nek a kormánykoalícióban van a helye, hiszen bizalmat szavaztunk a miniszterelnöknek, és nekünk az az érdekünk, hogy ez a koalíció jól működjön és sikeres legyen, hiszen ráadásul SZDSZ-es miniszterek vannak a frontvonalban a reformok révén” – jelentette ki a politikus.
Úgy vélte, hogy az ellenzék irányába a pártnak „szinte egy új fejezetet kell nyitnia, és le kell ülni tárgyalni(…), érdemi párbeszédet kell indítani.”
Az utóbbira azért van szükség, mert nem tartható fenn az az állapot,”hogy nem állnak szóba egymással a politikai ellenfelek, s mindenki azt gondolja a másikról, hogy valójában a börtönben lenne a helye. Ez egy civilizálatlan politikai közélet képét mutatja” – mondta Fodor Gábor.
Az elvek és az eszmék fenntartása mellett, kemény és határozott vitákat folytatva, az ellenzékkel ki kell alakítani egy együttműködést, közös gondolkodást, mert az hozzátartozik az európai politizáláshoz – tette hozzá az elnökjelölt.
A politikus szerint az SZDSZ-nek meg kell újítania az alapszabályát, „alapberendezkedését, méghozzá alapvetően, de (…) az iránynak nem a központosításnak kell lenni, hanem a demokratikus normákat kell megerősíteni.”
Fodor Gábor elmondta: kedden a párt több politikusával együtt találkozik Majtényi László volt adatvédelmi biztossal, az Eötvös Károly Intézet igazgatójával, hogy elindítsák a „a magyar demokrácia lényeges és fontos kérdésével”, a pártfinanszírozással kapcsolatos munkát, amely egyébként az egyik legfontosabb ügy lesz, amit megválasztása esetén zászlajára szeretne tűzni.
BreuerPress-info