II. Erzsébet brit királynő Hollandiába látogatott .

Az uralkodó Hágában felkereste a Nemzetközi Bíróságot is.
II. Erzsébetet a holland királynő, Beatrix fogadta a rotterdami repülőtéren, a két uralkodó a nap folyamán több ízben külön megbeszélést is folytatott. A brit királynőt férje, Fülöp herceg is elkísérte.


Az angol nyelvű protestáns közösség templomhoz jutásának 400. évfordulója alkalmából Hollandiába látogatott II. Erzsébet brit királynő.
A skóciai központú (nem anglikán), Angol Református Egyház nevű felekezet hívei 1607 februárjában jutottak kápolnához Amszterdamban, miután az akkori Hollandiában megnőtt a protestantizmus befolyása. A városban akkor már jelentős számú angol közösség élt, főként kereskedők, akik régóta sürgették a saját templom építését.
A kápolnának otthont adó XV. századi ház Amszterdam egyik legrégebben emelt épülete, eredetileg a helyi katolikusok vették igénybe. Az elmúlt 400 évben szinte folyamatosan használták, csupán a második világháború idején, a német megszállás alatt szünetelt benne az egyházi tevékenység. Ma már több tucat nemzetiségű hívő látogatja ceremóniáit.
II. Erzsébet programjának fő pontja volt a megemlékezés az első szertartásról.
A brit királynő a Nemzetközi Bíróságon Rosalyn Higgins brit nemzetiségű elnök vezetésével tett látogatást, de nem mondott beszédet. Ez a bíróság az Egyesült Nemzetek Szervezetének legmagasabb szintű igazságügyi szerve.
II. Erzsébet hollandiai programját az amszterdami történelmi múzeumban tartott fogadás zárta.
A brit-holland uralkodói vizit nem tartozik a leggyakoribb találkozók közé. II. Erzsébet utoljára három évvel ezelőtt járt hivatalosan Hollandiában, akkor szomorú alkalomra, Julianna anyakirálynő temetésére érkezett a Hága melletti Delft városába.
BreuerPress-info