Szili Katalin Bulgáriában

Georgi Pirinszki bolgár házelnökkel és a bulgáriai magyar kolónia tagjaival találkozott bulgáriai látogatásának első napján Szili Katalin az országgyűlés elnöke, aki a bolgár európai uniós csatlakozási ünnepségen képviseli Magyarországot.


Szili Katalin a BPI-nak szombaton Bulgáriából azt mondta: a magyar delegáció tagjai a vendéglátókhoz hasonlóan szolidaritást vállaltak a Líbiában elítélt bolgár ápolónőkkel és a szolidaritási mozgalom kitűzőjét ők is viselik az ünnepségsorozat idején. A kitűző felirata:”nem vagytok egyedül”.
Beszámolt arról, hogy a bolgár házelnökkel történt megbeszélésén szóba került: a regionális együttműködés lehetősége a Duna-menti európai uniós országok között. Arról is beszéltek hogy új pályára helyezzék a két ország parlamenti kapcsolatait és ennek segítségével elősegítsék a kis- és középvállalkozók együttműködését. Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy Magyarország a hatodik legnagyobb befektető Bulgáriában.
A két fél megállapodott, hogy közös erővel támogatják a nyugat-balkáni térség uniós csatlakozását – számolt be a házelnök.
A csatlakozási ünnepség január 1-jén lesz – jelezte Szili Katalin, aki előzőleg részt vesz azon a misén, amelyet a bolgár ápolónőkért celebrálnak.
Az Országgyűlés elnöke találkozik a bolgár köztársasági elnökkel és részt vesz a miniszterelnök fogadásán.
BPI-info