Szaddám Huszein halálos ítéletét végrehajtották

Kivégezték Szaddám Huszein volt iraki elnököt szombat hajnalban iraki televíziók, a hírt hivatalosan Labid Abbavi iraki külügyminiszter-helyettes is megerősítette .


Előzőleg az Egyesült Államok finanszírozta al-Hurra iraki arab televízió, majd az Irakíja közszolgálati televízió jelentette, hogy kivégezték az emberiesség elleni bűncselekmények miatt kötél általi halálra ítélt volt iraki diktátort.
Az Irakíja reggel 6.00 óra (közép-európai idő szerint 4.00 óra) óta vallásos és hazafias énekeket és Korán-idézeteket sugároz. A képernyőn futó felirat szerint „Befejeződött Szaddám Huszein kivégzése.” A következő felirat azt közölte, hogy „Szaddám Huszein halálával Irak történelmének sötét korszaka zárult le”. A televízió nem közölt részleteket a kivégzésről.
Szaddám Huszeint, aki 1979-től a rendszer 2003. tavaszán történt megdöntéséig irányította vaskézzel a közép-keleti országot, november 5-én ítélték halálra a Dudzsail síita faluban a biztonsági erők által 1982-ben végrehajtott vérengzés miatt. Az elnöki konvoj elleni támadás megtorlásául végrehajtott mészárlásnak 148 halálos áldozata volt.
Az Irakíja televízió jelentése szerint kivégezték a volt iraki elnök két vádlott-társát is: Barzan al-Tikrítit, Szaddám féltestvérét, a hírszerzés egykori főnökét, valamint Avad al-Bandart, a volt iraki Forradalmi Törvényszék főbíráját is, akiket szintén a különleges iraki törvényszéken 2005. október 19. és 2006. július 27. között lefolytatott per végeztével ítéltek halálra.
Az iraki fellebbviteli bíróság december 26-án elutasította a vádlottak fellebbezését, és közölte, hogy Szaddám és két alvezére halálos ítéletét 30 napon belül végre kell hajtani.
Az iraki hatóságok az ítéletet virradat előtt, az íd al-adha muzulmán vallási ünnep kezdete előtt kívánták végrehajtani.
A 69 éves exdiktátort 2003. december 13-án fogták el szülővárosa, Tikrít közelében az amerikai erők, és közel két éven át egy titkos börtönben őrizték egy amerikai támaszponton.
BreuerPress-info