A kivégzése nem vet véget az iraki erőszaknak

George Bush amerikai elnök közölte: Szaddám Huszein kivégzése az iraki nép és az amerikai katonák számára nehéz év végét jelenti, de a volt iraki elnök halála nem állítja meg az erőszakot az arab országban.


A Texas állambeli crawfordi birtokán kiadott közleményében az amerikai elnök kiemeli, hogy Szaddám kivégzése fontos mérföldkő egy olyan demokrácia felé vezető úton, amely képes kormányozni, fenntartania és megvédenie önmagát, és szövetséges lesz a terrorizmus elleni háborúban.
Az Irakíja iraki közszolgálati televízió röviddel közép-európai idő szerint 4.00 óra után jelentette, hogy végrehajtották az iraki exdiktátorra az 148 halálos áldozatot követelt 1982-es dudzsaili mészárlás miatt kirótt kötél általi halálos ítéletet.
Az iraki közszolgálati televízió jelentése szerint Pentagon közölte, hogy az amerikai erők felkészültek arra, hogy Szaddám kivégzése után kiszélesedhet az erőszak Irakban.
„Az Irakban állomásozó amerikai erők magától értetődően bármikor magas szintű készültségben vannak, mivel a jelenlegi biztonsági helyzetben és amiatt lépnek fel” – közölte Bryan Whitman, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője pénteken, néhány órával Szaddám Huszein kivégzése előtt.
BreuerPress-info