Az ETA nevében

Gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak az ETA baszk szakadár szervezet nevében szombat reggel a Madrid-Barajas repülőtér parkolójában, könnyebben megsebesítve huszonhat embert


Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter közölte, hogy egy személynek – aki a robbanás idején, annak közelében egy parkoló autóban szundikált – nyoma veszett, de később a minisztérium jelentette, hogy már két eltűntet keresnek a romok között. Az Europa Press spanyol hírügynökség úgy értesült, hogy az autóban elaludt ember ecuadori állampolgárságú.
Rubalcaba elítélte a merényletet, amellyel szavai szerint az ETA megsértette az év elején kihirdetett tűzszünetet, kilenc hónapja tartó erőszakmentes időszaknak vetve véget.
Spanyolországban egy évtizede nem fűztek olyan nagy reményt deklarált tűzszünethez, mint ehhez.
A robbanás a repülőtér 4-es termináljának többszintes parkolójában történt, és fültanúk szerint több kilométeres távolságból is hallani lehetett. A detonáció hatására a parkoló egy része leomlott, a helyszínről füstoszlop emelkedett a magasba.
A detonációt két baszkföldi névtelen telefonos figyelmeztetés előzte meg, amint azt a DYA, a baszk közúti segélyszolgálat és a baszkföldi mentőszolgálat jelezte. A telefonálók közölték, hogy a robbantást a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szervezet hajtja végre, és a pokolgép egy Renault Traffic típusú kisteherautóban van elrejtve a repülőtérnél – tette hozzá a minisztérium.
A spanyol rendőrség az első hívás után azonnal kiszállt a telefonáló által megjelölt helyre, és kiürítette a környéket, a repülőtér légi forgalmát pedig felfüggesztették – mondta el a madridi rendőrség szóvivője. December 30-a az egyik legforgalmasabb napja az évnek a légikikötőben.
Az ETA-val való állítólagos kapcsolata miatt betiltott baszk pártnak, a Batasunának a vezetője, Arnaldo Otegi San Sebastian-i sajtóértekezletén közölte, hogy a merénylet dacára folytatódik a spanyolországi megbékélési folyamat, „sőt nagyobb szükség van rá, mint eddig valaha”.
BreuerPress-info