Békekezdeményezés ??

Új béketervet dolgozott ki Cipi Livni izraeli külügyminiszter, olyant, amely – úgy gondolja – azokra a kérdésekre is megoldást nyújt, amelyeken az eddigi tárgyalások zátonyra futottak.


A kétállamos megoldást nyújtó terv „részletesen kidolgozott, s alkalmazásra kész” – mondta a külügyminiszter egy vele készült, a Háárec című izraeli újság heti mellékletében megjelent interjúban.
A tervezet „átfogó megoldást kínál a palesztin nép gondjaira és a menekültproblémára” – hangoztatta. A miniszter igennel felelt arra a kérdésre, hogy a Ciszjordánia és Izrael között kígyózó, még épülő fal kiindulópont lehet a két leendő államterület közötti határ megrajzolásához.
Jasszer Abed Rabbo, Mahmúd Abász palesztin elnökhöz közel álló vezető palesztin politikus – a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagja – elutasította, hogy a fal nyomvonala mentén húzzák meg egy leendő palesztin állam határait. Mint mondta, ha egy előterjesztés ezt tartalmazná, a maguk részéről az egészet elutasítanák, „mert a fal az (izraeli) expanzió eszköze, két részre szakítja Ciszjordániát, és elszigeteli Jeruzsálemet Ciszjordánia többi részétől”.
Ehud Olmert izraeli kormányfő hivatalának egy magas beosztású tisztviselője a Háárec-cikk ellenére határozottan cáfolta, hogy új békekezdeményezés lenne az asztalon, mondván, a külügyminiszter asszony „még maga sem tud arról, hogy neki lenne egy új béketerve”.
Az izraeli-palesztin béketárgyalások a 2001 januári tábai (Egyiptom) konferencia óta holtponton vannak.
BPI-info