Holokausztról kezdődött „nemzetközi konferencia” Teheránban

Kétnapos konferencia kezdődött nemzetközi tiltakozástól övezve hétfőn a holokausztot tagadó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök országában a zsidók második világháborús lemészárlásáról – a szervezők megfogalmazása szerint a holokauszt valóságtartalmának és mértékének megállapítására.


Harminc országból – köztük Magyarországról – több mint hatvan „kutatót” hívtak meg az iráni kormány rendezte konferenciára. Az iráni elnök – aki Izraelnek a térképről való eltűntetését szorgalmazza, s úgy tartja, hogy a második világháborús zsidóirtás „mítoszát” a zsidók és az európaiak túlozták el Izrael létrehozásának alátámasztására – a mostani konferenciának már a meghirdetésével is nemzetközi felháborodást váltott ki.
Megnyitóbeszédében Manusehr Mottaki külügyminiszter – akinek tárcája patronálja a rendezvényt – „megjósolhatónak” nevezte és elvetette a külföldi bírálatokat. „Az értekezlet célja nem a holokauszt tagadása vagy bizonyítása, hanem az, hogy európai kutatók kifejthessék álláspontjukat e történelmi jelenségről” – hangoztatta.
Mottaki beszédében összekapcsolta a cionizmust a nácizmussal. „Akik ma azt állítják, hogy náciellenesek, maguk is rasszisták és kolonialisták, s amit tesznek emberekkel, az nem különbözik a nácik bűntetteitől.” A külügyminiszter azt is bizonygatta, hogy „az antiszemitizmus európai jelenség”, és „Irán hosszú történelmében egyetlen dokumentum sem tanúskodik antiszemita tüntetésről”.
A teheráni hatóságok a konferencia külföldi meghívottainak nevét titokban tartották, a sajtó mégis megtudta több résztvevő nevét. Köztük van két francia: Robert Faurisson, akit már többször elítélt a francia igazságszolgáltatás a holokauszt tagadásáért, és Georges Thiel, aki a tanácskozáson „óriási hazugságnak” nevezte a holokausztot, jóllehet hasonló nézetek terjesztése miatt már szintén elítélték.
Jelen van az amerikai David Duke louisianai republikánus képviselő, volt Ku Klux Klan-vezető, aki „botrányosnak”nevezte, hogy „a holokausztról nem lehet szabadon vitatkozni”. Az ausztrál Fredrick Töben, aki több hónapot töltött német börtönben fajgyűlölet szítása miatt, „A Holokauszt: a bűn fegyvere” címmel tart előadást.
A résztvevők között található mintegy féltucat amerikai és európai – brit és ausztriai – ortodox zsidó is, többen áthúzott izraeli zászlót ábrázoló, illetve „Zsidó vagyok, nem cionista” feliratú jelvénnyel. Nevükben Ahron Cohen brit rabbi úgy nyilatkozott: nem vitatják a holokausztot, „de az semmiképpen sem használható fel a palesztinokkal szembeni igazságtalan cselekedetek igazolására.”
Nem kapott viszont beutazási engedélyt a tanácskozásra Háled Mohammed izraeli arab jogász, aki tavaly a vegyes lakosságú Názáretben megnyitotta az arab közönségnek szánt holokausztmúzeumot, és most arra készült, hogy szembeszálljon a náci népirtást tagadókkal. Jordániában benyújtott vízumkérelmét visszadobták – állította.
Élesen elítélte a konferenciát Izrael, az Egyesült Államok, Németország és a mintegy 25 ezer lelket számláló iráni zsidó közösség.
Ehud Olmert izraeli miniszterelnök „émelyítőnek” mondta a teheráni rendezvényt, amely véleménye szerint a zsidókkal és Izraellel szemben táplált gyűlölet mértékét bizonyítja. Felszólította a világ országait, hogy határolódjanak el Irántól és a konferencia minden résztvevőjétől. A Nobel-békedíjas Simon Peresz izraeli kormányfőhelyettes párizsi látogatásán azzal vádolta meg Ahmadinezsád elnököt, hogy a vészkorszak tagadásával új holokausztra szólít fel.
A washingtoni külügyminisztérium már a múlt héten szégyenteljesnek nevezte a konferencia összehívását.
Norbert Lammert, a német Bundestag elnöke Ahmadinezsádhoz írott hétfői levelében „nyomatékosan elítélt minden kísérletet, amely a tudomány szabadsága és a tárgyilagosság ürügyén nyilvános fórumot biztosít az antiszemita propagandának”. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ugyancsak tiltakozott a rendezvény ellen. „Minden holokauszttagadó az ellenségünk” – hangsúlyozta Hubertus Heil, az SPD főtitkára.
Morisz Motamed, a teheráni parlament egyetlen zsidó képviselője mérhetetlen sértésnek nevezte a konferenciát.
A történészek többsége úgy tartja, hogy a második világháborúban a németek hatmillió zsidót öltek meg. A holokauszt tagadása Európa több országában börtönnel büntethető. David Irving brit „revizionista” történészt az év elején egy osztrák bíróság három év börtönre ítélte, mert védelmébe vette azt a tézist, amely szerint a holokauszt adatait „erősen eltúlozták”.
Irán februárban nemzetközi karikatúraversenyt szervezett ugyancsak a holokauszt témakörében, válaszul az iszlámalapító Mohamed prófétáról egy dán lapban közzétett karikatúrákra.

BreuerPress-info