250 millió dollár segély ?!

Irán 250 millió dolláros pénzügyi támogatást ígért a palesztinoknak 2007-re a gazdasági válság enyhítésére – jelentette be Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök.


A kormányfő teheráni látogatása után az al-Arabíja hírtévének nyilatkozva közölte, hogy Irán a felajánlott összegből 120 millió dollárt közvetlenül a palesztin kormánynak folyósít. Teherán ígéretet tett arra is, hogy hat hónapon keresztül havi 100 dolláros fizetést biztosít 100 ezer palesztin állami alkalmazottnak, és ugyanebben az időszakban hasonló összeget juttat háromezer halásznak is.
Novemberben a palesztin külügyminiszter közölte, hogy Irán már 120 millió dollárt adományozott a Hamász vezette kormánynak, hozzátéve, hogy Teherán hajlandónak mutatkozott további összegekkel segíteni. December elején Haníje miniszterelnök arról nyilatkozott, hogy az Egyesült Államokkal szövetséges Katar az oktatásban alkalmazott 40 ezer palesztin dolgozónak hajlandó több hónapos bérét kifizeti.
A Palesztin Hatóság azt követően került a pénzügyi összeomlás szélére, hogy a Nyugat befagyasztotta a segélyeket, mivel a kormányra került Hamász nem volt hajlandó elismerni Izraelt, lemondani az erőszakról, illetve hozzájárulni a palesztin-izraeli béketárgyalásokhoz.
Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint az iráni szélsőségesekkel szövetkező palesztin vezetők a saját népüknek okoznak kárt, hiszen ellehetetlenítik a politikai megegyezés lehetőségét.
A teheráni kormány nem hajlandó elismerni a zsidó államot, sőt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök tavaly kijelentette, hogy „Izraelt le kell törölni a térképről”.
BreuerPress-info