Életbe lépett az Izrael és a Hezbollah közötti tűzszünet

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése nyomán született fegyvernyugvást egyidejűleg jelentették be Jeruzsálemben és Bejrútban.


Életbe lépett hétfőn közép-európai idő szerint 7:00 órakor az Izrael és a libanoni síita Hezbollah közötti tűzszünet.
A tűzszünet életbe lépését egyelőre nem kommentálta a libanoni kormány és nem hangzott el felhívás a harcok beszüntetésére a Hezbollah részéről sem.
Ugyanakkor az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette: a katonák parancsot kaptak, hogy ne kezdeményezzenek semmilyen akciót.
A tűzszünet ellenére fenntartják a Libanon elleni légi és tengeri blokádot mindaddig, amíg létre nem hoznak egy olyan rendszert, amely megakadályozza, hogy a Hezbollah fegyverekhez jusson.
A BT pénteken elfogadott, és a hét végén az izraeli és a libanoni kormány részéről is egyetértésre talált 1701. számú határozata felszólítja a Hezbollahot minden támadás és Izraelt minden offenzív hadművelet azonnali beszüntetésére. A dokumentum előirányozza libanoni egységek és a megerősített ENSZ-erők (UNIFIL) felvonultatását Dél-Libanonban, és ezzel párhuzamosan az izraeli erők kivonását a térségből. Haszán Naszralláh, a Hezbollah vezetője viszont előzőleg azt közölte: tiszteletben tartják a BT-határozatot, de mindaddig folytatják a harcot, amíg izraeli katonák maradnak Dél-Libanonban, és csak akkor vetnek véget az Észak-Izrael elleni rakétatámadásoknak, ha Izrael is felhagy légi csapásaival .
BreuerPress-info