A járatok 20 százaléka marad el ma Heathrow-n

Kritikusról komolyra szállították le a terrorriasztási skála szintjét hétfőn Nagy-Britanniában. A kormány csütörtökön rendelte el, hogy az ötfokozatú skála legmagasabbjára, „kritikusra” emeljék a készültséget, miután a titkosszolgálat a tudomására jutott, hogy terroristák több utasszállító repülőgép felrobbantására készülnek az Atlanti-óceán fölött.


A „kritikus” szint a közvetlen, bármikor várható terrortámadás veszélyét jelzi, a „komoly” pedig azt, hogy „nagyon valószínű” egy terrortámadás.
A repülőtéren ez azt jelenti, hogy hétfőtől elvileg már lehetne személyenként „egy kis kézipoggyászt” felvinni a repülőgépekre, de a biztonsági rendszerek fokozatos átállítása miatt ez minden bizonnyal csak kedden lesz először lehetséges. Italokat, más folyadékokat továbbra sem lehet a fedélzetre vinni. A korábbi leleplezések szerint a terroristák folyadékalapú robbanóanyagot használtak volna.Átlagosan a járatok 20 százalékát kénytelenek törölni hétfőn a londoni Heathrow repülőtérről közlekedő légitársaságok, a biztonsági intézkedések okozta tumultus miatt.
Heves vita robbant ki viszont a British Airways és a Heathrow repülőtér üzemeltetője, a BAA Plc között. A British Airways azzal vádolja a BAA-t, hogy képtelen megbirkózni a biztonsági feladatok okozta zsúfoltsággal, és ez kényszeríti ki a járatlemondásokat. A BAA ugyanakkor tájékoztatott minden légitársaságot, hogy amelyik nem tartja be az összes szabélyt, annak megtiltja Heathrow használatát.
Hétfőn a BAA heathrow-i vezetője, Tony Douglas azt mondta a BBC-nek, hogy „nem tudom, meddig tart még ez az egész”.
A British Airways hétfőre 20 százalékos járatcsökkentést jelentett be: 39 marad ki a szokásos 202 rövid távú járata közül, illetve 5 a szokásos 76 interkontinentális járata közül.
A Virgin Atlantic szerint a BAA eljárása részrehajló, mert a British Airwaysnek kisebb a vesztesége a rövid távú járatokon, és interkontinentális járatait nagyobb arányban tarthatja fenn, miközben a Virginnek csak interkontinentális járatai vannak, amelyek közül hétfőre hármat kényszerült törölni.
A legnagyobb európai olcsó jegyes légitársaság, az ír Ryanair ugyancsak nyilatkozatban bírálta az általa túlzásnak tartott biztonsági intézkedéseket, és úgy vélte, a londoni repülőterek az „összeomlás” szélén vannak. A Ryanair vasárnap a járatai 20 százalékát törölte a londoni Stanstedből.
Az brit easyJet olcsó jegyes társaság várhatóan 30 Londonból induló járatát hagyja ki hétfőn.
BreuerPress-info