A kivonulásba Izrael sohasem fog beleegyezni Ciszjordánia egészéből.

Izrael sohasem fog beleegyezni a kivonulásba Ciszjordánia egészéből, mert az 1967-es területfoglalás előtt is létező határok nem védhetők – jelentette ki kedden Londonban Ehud Olmert kormányfő.


A politikus brit törvényhozók előtt kifejtette, hogy kész tárgyalni bármilyen palesztin kormánnyal, amely lemond a terrorizmusról, elismeri Izrael államot, és kitart a korábban megkötött megállapodások mellett.
Izrael ugyanakkor sohasem egyezik bele abba, hogy kivonuljon minden területről, mert az 1967-os határok nem védhetők – szögezte le az izraeli miniszterelnök.
A Háárec arról adott hírt, hogy az izraeli vezetés arra készül, hogy egyoldalú lépések helyett tárgyaljon a palesztinokkal a ciszjordániai kivonulás mikéntjéről. Az újság értesülése szerint Ehud Olmert egyelőre vázlatos alternatív „kiigazítási” terve, amelyet Mahmúd Abbász palesztin elnök elé akar terjeszteni, felajánlja egy önálló palesztin állam létrehozását a Gázai övezetben és Ciszjordánia 90 százalékán átmeneti határokkal. Abbász ezzel szemben az összes gázai és ciszjordániai területet követeli.
Olmert javaslata értelmében mintegy 70 ezer izraelit költöztetnének el a ciszjordániai elszigetelt zsidó telepekről, de az enklávékat alkotó nagyobb kolóniákat Izrael megtartaná, akár egyoldalúan is, ha a közel-keleti békefolyamat továbbra sem mozdulna ki a holtpontról.
A Háárec szerint Olmert ezeket az elképzeléseit a múlt hónapban George Bush amerikai elnökkel is megosztotta, most pedig Nagy-Britannia és Franciaország vezetőivel folytat egyeztetéseket tervéről. A Háárec tudomása szerint Olmert átdolgozott javaslatát az útiterv néven ismert nemzetközi békekezdeményezés egyik szakaszaként igyekszik bemutatni. Átugorná ezzel az útitervben megfogalmazott első fázist, amely a militáns csoportok leszerelését és a zsidó telepek építésének befagyasztását írja elő, és az átmeneti palesztin államra tett javaslattal egyből a másodiknak vágna neki.
BreuerPress-info