Vass Lajos miniszteri biztosként irányítja majd a dalszínházat !

Hétfőtől közös megegyezéssel távozik Hegyi Árpád Jutocsa az operaház éléről, s fél évig Vass Lajos miniszteri biztosként irányítja majd a dalszínházat – jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdai sajtótájékoztatón.


Igen az átalakításra, nem a felfordulásra. Azért, hogy sikeres legyen az operaház átalakítása, a reform, személyi változásra volt szükség – indokolta döntését a miniszter, aki kedden este hosszabb beszélgetést folytatott Hegyi Árpád Jutocsával.
Hangsúlyozta: elkötelezett a jól működő, színvonalas Magyar Állami Operaház mellett. Kérdésre válaszolva közölte: az idei költségvetésben új forrás nem áll rendelkezésre az operaház számára.
Nem arról van szó, hogy „pénzeszsákkal a hátán” küldi az Operába Vass Lajost – tette hozzá.
Arra a felvetésre, hogy a közelmúltban bejelentett zárolás érinti-e az Operát, úgy válaszolt: mindenről időben, de ott még nem tartunk.
A fő-zeneigazgató sorsáról azt mondta, belső szakmai kérdésekbe nem kíván beleavatkozni.
Vass Lajos konkrétumokról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mint mondta először az operaház dolgozóival szeretné a terveket és teendőket megbeszélni.
Automatikusan csak azért, mert valaki ezzel, vagy azzal együtt dolgozott, nem kíván megválni – hangsúlyozta. Hozzátette: mélyebben át kell tekintenie az operaház helyzetét, mi az ami a modernizációs csomagból szükséges, de egyértelmű változtatásokra van szükség.
Vass Lajos azt mondta, tudja mit vállalt. Hozzátette: nem állítja, hogy a következő fél éven belül minden problémát meg lehet oldani. Legfontosabb első teendőjének ugyanakkor azt nevezte, hogy olyan légkört teremtsenek, ahol nem félnek az ott dolgozók a vezetőktől, s egymástól, mernek egymással beszélni. Reményének adott hangot, hogy a nyugalom mellé rövid időn belül a bizalmat is meg tudják szerezni.
Hiller István arra a kérdésre, hogy a fél év lejárta után mi történik, elmondta, minden jogszabályt betart, de most nem töri a fejét azon, hogy pályázatot írjon ki. Most az a legfontosabb, hogy a miniszteri biztos sikeresen oldja meg a feladatot.
BreuerPress-info